VEROVALI ILI NE: Najzdravije delove voća i povrća bacamo!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pojedine zablude o hrani "gajimo" još od malih nogu, a ovo su neke od najvećih kojih pod hitno treba da se otarasite

Svi znamo da su voće i povrće u velikoj meri bitni za naše zdravlje, ali problem je u tome što svakodnevno bacamo njihove najzdravije delove. Napredak medicine i raznorazna istraživanja naučnika su nam pokazala da, kada je reč o ishrani, u mnogo čemu grešimo.

Predstavljamo vam nekoliko najzdravijih delova povrća i voća za koje smo, još od malih nogu, verovali da nisu upotrebljivi. Nakon ovog teksta definitivno ćete se hraniti drugačije.

KORA OD JABUKE

Kora sadrži više vlakana i vitamina od same jabuke. Takođe sadrži i antioksidant kvercetin koji pozitivno utiče na pluća i mozak.

KORA OD LUBENICE

Vodena kora ovog omiljenog letnjeg povrća sadrži aminokiselinu koja vam poboljšava kondiciju i smanjuje bolove u mišićima.

STABLJIKA BLITVE

Jedna studija je pokazala da stabljika blitve sadrži velike količine glutena. Iseckajte je na sitno i skuvajte zajedno sa listom.

KORA OD KROMPIRA

Ona u sebi sadrži dosta vlakana, vitamina B i C, gvožđa, kalcijuma i kalijuma.

SEMENKE BUNDEVE

Sledeći put kada budete jeli bundevu nemojte bacati semenke. Bogate su sa magnezijumom, kalcijumom, kalijom, gvožđem, cinkom i vitaminom K. Takođe smanjuju holesterol, štite od dijabetesa, poboljšavaju raspoloženje.

POMORANDŽINA KORA

Jedna studija je otkrila da pomorandžina kora, kao i kore svih citrusnih voćki, može da snizi nivo holesterola u krvi. Koru možete upotrebiti tako što ćete je izrendati i dodati hrani koju spremate u vidu začina.

REPA

Njeni listovi su slatki, puni vitamina A i K, vlakana, gvožđa i kalijuma.

(Telegraf.rs /HuffingtonPost)