Recept za Mitrovdanski kolač: Pogača koja se ne seče, nego lomi

S. R.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Mitrovdan je posvećen Svetom Dimitriju Solunskom, zaštitniku grada Soluna i simbolu hrabrosti u hrišćanskoj tradicij. Ovaj dan uvek donese onaj poseban miris doma - pečena jela, topla pogača i tišina koja miriše na zimu. U mnogim kućama, baš tog dana, mesi se kolač koji se ne seče nožem. Lomi se rukama, u znak sloge, mira i blagostanja koje treba da potraju do proleća.

Pogača koja spaja ukućane

Foto: Shutterstock

Mitrovdanska pogača se mesi bez jaja i raskoši, jednostavno, s namerom da bude "mirna". Kažu da testo ne treba da "pobegne", već da diše tiho, kao što treba i dom koji se sprema da dočeka dugu zimu. Dok se lomi, ne koristi se nož, jer se veruje da se oštrinom prekida zajedništvo. Umesto toga, svako parče se otkida s namerom i željom za sreću.

Recept:

  • 500 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 250 ml tople vode
  • 3 kašike ulja

Zamesite testo, ostavite ga da naraste, pa ga premestite u pleh i oblikujte rukama. Ne koristite nož. Pecite oko pola sata na 200 stepeni, dok ne porumeni. Kada je izvadite, premažite je uljem i prekrijte čistom krpom da omekša.

Simbolika Mitrovdanske pogače

Foto: Grekomania.ru

U nekim krajevima, pogača se lomi uz rečenicu: "Da smo zdravi, složni i siti." To je jednostavna, ali snažna poruka. Na Mitrovdan, trpeza nije samo hrana.

To je blagoslov doma, zahvalnost za ono što je bilo i nada za ono što dolazi. Jer zima se ne dočekuje punim stolom - nego punim srcem.

(Ona.rs)