Da li su slatkiši dozvoljeni u ishrani beba? Većina roditelja pravi veliku grešku

Do druge godine života bebi ne bi trebalo davati ništa što sadrži šećer

Čokoladice, bombone, keksići... Čim beba počne da jede nemlečnu hranu, odnosno kad napuni četiri meseca, članovi porodice i prijatelji kupuju slatkiše, uz obrazloženje da će tako obradovati najmlađe.

Tako većina beba do prve godine života okusi industrijske poslastice bazirane na šećeru.

Doktor medicine i klinički nutricionista dr Olga Ličina za Ona.rs kaže da su preporuke za unos kako šećera, tako i soli za bebe od druge godine života.

- To se odnosi na bilo koje slatkiše, ne samo na beli šećer, već i na žuti šećer, kokosov šećer, agava sirup, javorov sirup, med – nabraja dr Ličina.

- Bilo šta što sadrži šećer se ne savetuje do druge godine. Razlog je jednostavan: šećer je izvor energije, a malom detetu treba od 90 do 100 kilokalorija po kilogramu telesne mase dnevno. Kad date detetu slatkiše, te kalorije se na neki način potroše na nešto što samo daje energiju, a nema toliku nutritivnu vrednost.

Unos šećera nije prikladan ne samo zbog izostanka nutritivnih sastojaka, već prvenstveno zbog zdravlja bebe.

- Slatkiši opterećuju nezrele bubrege, a to isto radi i so. Zbog toga bi trebalo izbegavati davanje dodatnih začina, izuzev biljnih začina, do druge godine života – savetuje dr Ličina.

Instagram nalog dr Olge Ličine možete da pratite OVDE

(Ona.rs)