Studija: Uvođenje putera od kikirikija u detinjstvu može pomoći u zaštiti od alergije na kikiriki kasnije

Vreme čitanja: oko 3 min.

Najnovija studija sugeriše da je zaštita dugoročna

Foto: Pixabay

Novi uverljivi dokazi sugerišu da hranjenje dece glatkim puterom od kikirikija tokom detinjstva i ranog detinjstva može pomoći u smanjenju rizika od razvoja alergije na kikiriki čak i godinama kasnije.

U poređenju sa izbegavanjem kikirikija, početak konzumacije kikirikija u ranom detinjstvu, već oko četvrtog meseca života, kao meka pasirana pasta, na primer – i nastavak redovne upotrebe do oko pet godina starosti, bio je povezan sa 71 odsto smanjenom stopom alergije na kikiriki među adolescentima u Ujedinjenom Kraljevstvu. Tako navodi studija objavljenoj u utorak u časopisu NEJM Evidence.

- Nisam bio potpuno iznenađen jer su bebe u Izraelu vrlo rano izložene kikirikiju i izgleda da se alergija ne pojavljuje u adolescenciji ili odraslima. Ovo sugeriše da je zaštita dugoročna - rekao je Gideon Lack, profesor pedijatrijske alergije na King's College London i autor studije, i dodao:

- Alergija na kikiriki se razvija veoma rano kod većine dece, između šest i 12 meseci života. Ako želite da sprečite bolest, to treba da se uradi pre nego što se bolest razvije. Ovaj biološki fenomen je zasnovan na imunološkom principu poznatom kao indukcija oralne tolerancije. Već mnogo decenija znamo da mladi miševi ili druge eksperimentalne životinje koje se hrane hranom kao što su jaja, mleko ili kikiriki ne mogu kasnije razviti ove alergije, prenosi "Edition.cnn.com".

Počevši od 2000. godine, Američka akademija za pedijatriju preporučila je odlaganje uvođenja kikirikija do tri godine, ali je tu preporuku okončala 2008. Otprilike deceniju kasnije, 2019. godine, AAP je ažurirao svoje smernice da kaže da odlaganje uvođenja alergene hrane ne sprečava bolest i da „sada postoje dokazi da rano uvođenje kikirikija može sprečiti alergiju na kikiriki“.

Foto: Shutterstock

Alergije na hranu su postale sve veći problem javnog zdravlja u Sjedinjenim Državama, a procenjuje se da alergija na kikiriki pogađa oko dva odsto dece u Sjedinjenim Državama, ili skoro 1,5 miliona ljudi mlađih od 18 godina. Kikiriki je među vrstama hrane koja može izazvati najozbiljnije alergijske reakcije, uključujući rizik od po život opasne reakcije anafilakse.

- Današnja otkrića bi trebalo da ojačaju samopouzdanje roditelja i staratelja da hranjenje njihove male dece proizvodima od kikirikija počevši od ranog detinjstva prema utvrđenim smernicama može da pruži trajnu zaštitu od alergije na kikiriki - kaže dr Džin Marako, direktorka američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti , navodi se u saopštenju za javnost u utorak.

- Ako se široko primeni, ova sigurna, jednostavna strategija mogla bi da spreči desetine hiljada slučajeva alergije na kikiriki među 3,6 miliona dece rođene u Sjedinjenim Državama svake godine - dodaje.

Foto: Shutterstock

Nova otkrića su „velika garancija“ da ne samo da je rano uvođenje kikirikija smanjilo razvoj alergije na kikiriki, već je zaštita trajala sve do adolescencije čak i kada su deca prestala da jedu kikiriki dosledno nakon pet godina, napominje dr Purvi Parik, alergolog i imunolog u NIU Langone u Njujorku i portparol Mreže za alergije i astmu, koji nije bio uključen u novo istraživanje, rekli su u mejlu u utorak.

- Dakle, u idealnom slučaju, ako nema drugih faktora rizika, trebalo bi da nastavimo da uvodimo ove alergene rano, sa od četiri do šest meseci i da ih nastavimo dosledno do pez godina, ali nakon toga ne moramo da budemo tako dosledni - rekao je dr Parik.

(Ona.rs)