• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Buđ u igračkama za kupanje kod dece izaziva alergije, upale i infekcije: Evo kad se pojavljuje unutra

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Evo kako sprečiti nastanak buđi i sačuvati igračke

  • 0
patkica za kupanje Foto: Shutterstock

Jedna mama je izdala hitno upozorenje svim roditeljima nakon što je otkrila crnu buđ skrivenu u igračkama za kupanje njenog malog sina.

Samanta, iz SAD, rekla je da se njen dečak igrao sa igračkama u obliku morskih životinja samo dva meseca pre nego što je primetila sitne tragove. Nakon što ih je otvorila, zaprepastila se kada je videla da u igračkama raste crna buđ.

- Nisam mogla da verujem. Ako ste roditelj i imate igračke za kupanje, prestanite da skrolujete. Hajde da pričamo o ovome. Verovatno sam kupila ove male igračke pre dva meseca. Mislila sam u sebi, one će verovatno trajati godinu dana. Znam da mogu da budu pune plesni, sve imaju male rupe na dnu.

Njena najgora noćna mora se ostvarila kada je primetila gljivice u roku od osam nedelja od kupovine.

Snimila je sebe kako seče hobotnicu kako bi gledaocima pokazala crnu buđ koja se razvila unutra.

- Ako se pitate zašto imam samo jednu igračku, to je zato što su ostale u smeću. Bacite to u smeće, donesi svojoj deci nove igračke - poručila je u video-snimku.

@samanthaslf Why are these even for sale 🫠 #momlife #momfail #momsoftiktok ♬ original sound - Samantha

Njen video je pregledan više od 830.000 puta - mnogi su se zahvalili Samanti što je podigla svest.

- Moje dete ima potpuno iste. Znala sam da će se formirati buđ, ali ne tako brzo - napisala je jedna mama.

- Imali smo mnogo ovih, a moj sin je imao višestruke alergije. Pronašli smo razlog i rešili se igračaka, njegove alergije su počele da nestaju - dodao je jedan roditelj.

- Kupio sam ih sa svešću o buđi, ali isto tako, nisam znao da se to može dogoditi tako brzo. A ako im plesan upadne u oko, to može dovesti do infekcije - poručio je još jedan roditelj.

U međuvremenu, neki su objasnili kako sprečavaju da buđ raste u igračkama za kupanje njihove dece.

- Napravio sam veće rupe u svim igračkama i stavio ih da se osuše nakon svakog kupanja - savetovao je jedan roditelj.

- Ja svoje perem sirćetom jednom nedeljno. Otvorio sam jednu posle meseci samo da bih bio siguran i nije bilo ničega - dodao je još jedan.

U novembru 2020. godine, mikrobiolog iz Melburna upozorio je da igračke za kupanje mogu predstavljati ozbiljan rizik po zdravlje nakon što je u laboratoriji otvorio patku kako bi pronašao skrivene gljivice, kvasce i bakterije.

Prskanje mutne vode koja se nakuplja unutar igračaka za kupanje može dovesti do infekcija očiju, uha i kože, alergija, povraćanja i dijareje.

Dr Džons je rekao da se bakterije razvijaju na igračkama koje stoje u toplom, vlažnom kupatilu, pošto jeftina plastika postaje izvor hrane za mikrobe, dajući im "hranu" koja im je potrebna za rast.

- I dalje je važno biti oprezan i održavati rutinu sušenja igračaka nakon upotrebe. Prokuvavanje i upotrebe dezinfekcionog proizvoda na njima će pomoći da se osigura da ostanu čiste i bezbedne - rekao je dr Džons, kako piše "7Life".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Kako prepoznati prve simtome dijabetesa

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica