Detaljan vodič kroz sve faze trudnoće iz pera 9 stručnjaka: Saznajte sve od prvih simptoma do postporođaja

M. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Održana promocija knjige "Moja prva trudnoća" u Kući umetnica

Foto: Promo

Izdavačka kuća Finesa i drGifing centar održali su promociju knjige "Moja prva trudnoća" u četvrtak, 26. septembra 2024. godine u Kući umetnica na Dorćolu. Knjiga, koja je već privukla veliku pažnju budućih majki, predstavlja detaljan vodič kroz sve faze trudnoće – od prvih simptoma, pa sve do postporođajnog perioda. Ona promoviše aktivan životni stil trudnica uz vežbanje, balansiranu ishranu i psihofizičku pripremu.

Nakon velikog uspeha sa prethodnim izdanjem "Moj prvi zalogaj", koje je postalo nezaobilazan vodič za uvođenje nemlečne ishrane kod beba, izdavači Finesa i centar drGifing se sa novom zajedničkom knjigom fokusiraju na podršku budućim majkama tokom trudnoće, stavljajući naglasak na stručne savete i praktične preporuke za sve aspekte ovog posebnog perioda.

Knjiga "Moja prva trudnoća", koja je obogaćena predivnim ilustracijama i savetima devet stručnjaka iz različitih oblasti poput ishrane trudnica, fizičke aktivnosti, dojenja, očuvanja zdravlja majke i bebe, kao i emocionalne podrške i pripreme za porođaj.

Promocija je okupila predstavnike medija, influensere, trudnice, mame i prijatelje Finese koji su imali priliku da iz prve ruke čuju savete stručnjaka. O važnim temama za trudnice na promociji su govorile autorke knjige Dušica Kovačević, stručnjak za psihofizičku pripremu trudnica i viša medicinska sestra, i Nevena Raketić, doktor medicine, pedijatar i imunolog.

Promociju su otvorile urednice knjige, Lidija Maričić iz Izdavačke kuće Finesa i Jovana Vasiljević iz Centra drGifing, koje su istakle važnost pružanja stručne podrške trudnicama i roditeljima.

„Bavili smo se svakodnevnom ishranom trudnica, u želji da pomognemo ženama da uz pomoć prilagođene ishrane reše probleme koji se jave u toku trudnoće, kao što su opstipacija, anemija ili gorušica i slično. Stojanka Stanojević iz centra drGifing je autorka svih recepata u ovoj knjizi.“, objasnila je Jovana Vasiljević i Centra drGifing.

Veliki fokus u knjizi stavljen je na fizičku aktivnost i na to kako ona dovodi trudnicu u dobro stanje.

Foto: Promo

„Naša divna dula Mirjana Gnjatić je opisala sve te divne Yoga Asana položaje u kojima možemo da se povežemo sa nama samima, ali i da se povežemo sa bebom i da budemo u dobrom stanju, poletne, energične i voljne. Zatim smo sa Aleksandrom Vranašević predstavili vežbice u postporođajnom periodu i istakli koliko su one važne za oporavak žene.“ , dodala je urednica knjige Lidija Maričić.

„U knjizi su predstavljene i hipnoza, akupunktura i masaža kao metode koje se sve više koriste u trudnoći, a o njima se ne govori mnogo. Želeli smo da trudnicama približimo što više aspekata zdrave pripreme za dolazak bebe i da im pružimo podršku i znanje da sa što više samopouzdanja ušetaju u roditeljstvo u ulogu majke.“, izjavila je Lidija.

Preostale autorke ove knjige su Gordana Miriam Petrović – specijalista tradicionalne kineske medicine i akupunkture, Snežana Nikolić – sertifikovani hipnoterapeut, Svetlana Đorđević – babica i praktičar transakcione analize i Gordana Pecić - specijalista ginekologije i akušerstva.

Foto: Promo

Nakon zvaničnog dela, prisutni su imali priliku da se druže sa autorima knjige, postavljaju pitanja i dobiju savete direktno od stručnjaka. Svi prisutni na promociji su dobili poklon pakete od kompanije Baštica i drugih partnera, kao i primerak knjige "Moja prva trudnoća".

(Ona.rs)