Kada bebe mogu bezbedno da spavaju na stomaku? Pedijatri daju konkretan odgovor koji mora da se praktikuje

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Roditelji su u velikoj dilemi kada je ovaj segment u pitanju

Shutterstock

Kao novopečeni roditelji, sigurno je da ste stalno zabrinuti za bebu dok spava i kada je pravo vreme za uvođenje nekih novih stvari. Recimo, kada je pravo vreme da vaša beba počne da spava na stomaku, jer je za taj čin ipak potrebno da je beba nešto starija.

Da li je zaista najbolje staviti bebu da spava na leđima ili može da spava na stomaku? Šta se dešava ako se, uprkos svim naporima, probudite usred noći i vidite bebu kako spava na stomaku? Kada bebe mogu bezbedno da spavaju na stomaku? Evo šta treba da znate da biste se vi i beba mogli mirno odmarati.

Kratak odgovor je ne. Ako beba spava na stomaku, to znači da udiše manje vazduha, što može povećati njihove šanse za sindrom iznenadne smrti odojčadi (SIDS), piše "The bump".

Jedna od najvećih briga kada beba spava na stomaku je ponovno udisanje. Ovo se dešava kada se izdahnuti vazduh, koji može biti oko bebinog lica ponovo udahne.

- Ovaj vazduh ima manje kiseonika i više ugljen-dioksida, što može da izazove pad nivoa kiseonika u krvi. Pre svega se smatra da se ponovno disanje javlja kada je beba okrenuta licem nadole na dušeku ili drugoj površini, ili kada nešto pokrije bebino lice, kao što je ćebe, jastuk, igračka, druga osoba - kaže Deniz Skot, pedijatar iz Oklahome.

Najbolji i jedini položaj za spavanje bebe je na leđima - što Američka akademija za pedijatriju preporučuje tokom prve godine bebe. Ne bi trebalo da spava na boku, jer se lako može okrenuti na stomak.

Kada bebe mogu spavati na stomaku?

Pedijatri preporučuju da se bebe uspavljuju na leđima do prvog rođendana. Obično u ovoj fazi, novopečeni mališani mogu da sede bez podrške i mogu da se kotrljaju.

(Ona.rs)