Majka podelila snimak gde se vide skriveni znaci autizma kod bebe od 8 meseci: "Nismo na vreme primetili"

N. K.
Vreme čitanja: oko 1 min.

"Mnogi faktori mogu uticati na detetovu reakciju, uključujući poteškoće sa sluhom, probleme sa pažnjom ili kašnjenje u razvoju"

Foto: Shutterstock

Majka iz Alabame, Brenda Hogan, otkrila je za "Dailymail" skriveni znak koji je upućivao da je njena ćerka imala autizam sa samo osam meseci.

Beli je dijagnostikovan neverbalni autizam trećeg nivoa neposredno pre trećeg rođendana, ali majka veruje da je devojčica pokazivala znake već sa osam meseci.

U starom video snimku, koji je podelila na "TikToku", Hoganova prikazuje svoju ćerku kako se igra na podu. Beba se nasmejana vrti okolo dok joj majka doziva ime i "kucka" po podu kako bi privukla njenu pažnju. Osim što beba ne reaguje na svoje ime iako je primetila tapkanje, izbegava i kontakt očima.

Hoganova je uverena da su ove dve stvari bile rani znaci da je njena ćerka autistična.

- U stvari smo joj proveravali sluh tri puta, bio je savršen, ali ona uopšte ne reaguje, ne uspostavlja kontakt očima.

- Mnogi faktori mogu uticati na detetovu reakciju, uključujući poteškoće sa sluhom, probleme sa pažnjom ili kašnjenje u razvoju - govori doktor Meri Barbera.

Deca obično počinju da se odazivaju na svoje ime već od šest do 12 meseci. Barbera preporučuje da se uradi procena ako dete nije počelo da odgovara na svoje ime tokom prve godine.

Do svog prvog rođendana, bebe bi trebalo da brbljaju, gestikuliraju i odgovaraju na svoja imena. Drugi simptomi autizma koji se mogu ispoljiti u bilo kom uzrastu su gubitak stečenih govornih ili društvenih veština, izbegavanje kontakta očima, uporna samoća, teškoće u razumevanju tuđih emocija, odložen razvoj jezika, uporno ponavljanje reči, ograničena interesovanja i prekomerna stimulacija.

(Ona.rs)