• 4

Vreme čitanja: oko 6 min.

Kako žena da zna da je u kandžama manipulatora i kako se osloboditi: Odgovori stručnjaka odagnaće svaku sumnju

Vreme čitanja: oko 6 min.

Koji su najlaški načini putem kojih možete prepoznati manipulatora

  • 4
ljubav, manipulacija, svađa, ljutnja, par, emotivna veza Foto: Shutterstock/Dmytro Zinkevych

Naše društvo je, nažalost, svedok sve češćeg oblika nasilja kako fizičkog tako i mentalnog, nazvanog manipulacija.

Mnoge žene nisu u stanju da prijave nasilje zbog straha, a neke od njih ga i ne prepoznaju, ako govorimo o onom mentalnom. Najvažnije pitanje u ovoj temi jeste kako prepoznati da ste žrtva manipulatora?

- Prvi način da se posumnja da je osoba žrtva manipulacije je konstantni osećaj "hoda po jajima", osoba oseća da nešto nije u redu i da bi trebala još nešto da učini kako bi poboljšala situaciju. Taj doživljaj je, u tom momentu, nejasan, javlja se samo kao osećaj nelagode koja se ne može tačno objasniti i upravo zbog toga žrtva manipulacije još uvek nije svesna šta se tačno događa - objašnjava nam sagovornik iz Službe za podršku žrtvama i svedocima krivičnih dela rodno zasnovanog nasilja Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Manipulacija Foto: Shutterstock

Žena, koja u ti trenucima treba da bude jaka, nije u stanju da prepozna koje su to tehnike kojima se služi manipulator, a kako nam sagovornik kaže, nijedna tehnika nije odmah uočljiva zato što se vrši vrlo smelo i taktički kako manipulator ne bi bio otkriven. Kako navode, njihovi načini su suptilni i u stanju je da predvidi reakciju osobe koju uvlači u manipulaciju, prepozna njene okidače i aktivira ih tako da iz toga ima ličnu korist.

- Češće će neko iz okruženja prvi primetiti o čemu se radi, pa tek onda žrtva koja često u prvim momentima neće poverovati ni u dobronamerne sugestije bližnjih. Prva taktika koju manipulatori koriste je takozvano bombardovanje ljubavlju. To uključuje prenaglašene i upadljive izjave ljubavi, deljenje komplimenata, hvaljenje žrtve kako bi pridobio njene simpatije i izazvao zainteresovanost. Kada osoba poveruje u sve to i počinje da se opušta, sledi druga tehnika a to je kritikovanje žrtve u cilju slabljenja njenog samopouzdanja i samopoštovanja. Kritika je obično praćenja i kritikom njenog okruženja, roditelja, rođaka, prijatelja, sa ciljem da se žrtva što više izoluje od ljudi koji mogu naslutiti da se radi o manipulaciji i na taj način je učini zavisnom od sebe. Žrtva tada počinje da slabi i slede tehnike kao što je gaslajtovanje odnosno pokušaj da se žrtva "proglasi ludom" - objašnjavaju nam iz Službe.

Kažu da taktike koje prate sve faze odnosa sa manipulatorom su laganje, obećanja koja se nikad ne ispune, a čiji se rok za ispunjenje konstantno pomera, pravdajući to konkretnim "objektivnim" okolnostima zbog kojih ne može to da ostvari, a sve sa ciljem davanje lažne nade žrtvi da će nešto biti bolje kako bi ona, verujući u to, ostajala u tom odnosu.

Strah Foto: Shutterstock

- Interesantno je da je jedan od emocionalnih vidova manipulacije i izigravanje žrtve, stavljanje sebe u položaj onog ko je oštećen, kome je teško, ko ne može da izdrži izazivajući time kod prave žrtve osećaj griže savesti i "spuštanje lopte" i povlačenje. Vrlo česta je emocionalna manipulacija i prebacivanje osećaja krivice na žrtvu, izvrtanjem činjenica kao i emocionalne ucene "da me voliš ti bi to uradila".

Znajte da manipulatori ne izražavaju jasno svoja osećanja i potrebe, kapacitet za direktnu i smislenu komunikaciju im je deficitiran, pa tako umeju ljutnju iskazati durenjem odnosno da koriste tretman ćutanjem, koji uključuje ignorisanje, kažnjavanje i pasivnu agresiju kao jedan od vidova manipulacije čiji je cilj da se žrtva slomi, izvinjava i preuzme odgovornost kako bi izbegla neprijatnost koju takav tretman donosi.

Služba kaže da, nažalost, nema podataka o tome koliko je žena palo u mrežu manipulatora kao i da li su žene češće žrtve manipulacije u odnosu na muškarce.

- Nažalost, ne postoje tačni podaci o broju žena koje su žrtve manipulacije jer mnoge od njih nisu ni svesne toga, kao ni njihova okruženja. Samim tim ne mogu se ni izvestii tačni statistički podaci. I žene i muškarci mogu biti manipulatori, s tim da se veruje da je izraženije kod muške populacije.

Emotivni partneri, svađa Foto:Shutterstock

Šta kada se posumnja da neko manipuliše nama?

Kažu da bi prvo trebalo da se razume fenomen nasilja da bi se dao odgovor na pitanje kada će manipulacija prerasti u nasilje. Nasilje nije samo fizičko, ono može biti i psihičko, ekonomsko, seksualno, s tim što je psihičko nasilje je najčešći i najzastupljeniji oblik nasilja i kao takvo uključuje u sebe manipulaciju.

Koji je prvi korak koji treba da se preduzme kada se posumnja da neko manipuliše nama?

- Prvi, poslednji i jedini korak je prekidanje svakog kontakta sa manipulatorom. Svako objašnjavanje, ubeđivanje, pregovaranje biće pogodno tlo za njegov nastavak manipulacije i ponovno razuveravanje žrtve da je u pravu.

Manipulacija, osim nad ženama, kako kažu sagovornici može se preneti i ona okolinu, pa i na decu.

- Manipulatori manipulišu celim okruženjem, ne samo partnerima. To je njihov naučeni šablon "preživljavanja" odnosno funkcionisanja, tako da će oni manipulisati prijateljima, kolegama, roditeljima, pa i decom. Ta manipulacija možda bude najočiglednija u partnerskim odnosima, ali postoji i u svim ostalim.

Kako nastaje manipulator i kako se žrtva veže za njega?

Možda začuđujuće, ali manipulacija se javlja od malih nogu, a okidač može biti viđen i u najranijem dobu.

- Manipulacija se javlja i kod dece, oni vrlo pribegavaju manipulaciji kada žele nešto da postignu. U zavisnosti od stila roditeljskog vaspitanja, manipulacija će biti više ili manje podržana ili zaustavljena, a od celokupne porodične dinamike zavisiće kako će se dete adaptirati i koje će mehanizme funkcionisanja razviti više od drugih.

Postavlja se pitanje da li postoje vrste manipulatora koje možemo prepoznati?

- Ne postoji nikakva zvanična klasifikacija, postoje samo različiti pristupi u manipulaciji. Neko će više pribegavati nekim tehnikama, neko nekim drugim. To dosta zavisi i od strukture ličnosti, manipulacija se često sreće kao simptom narcisoidnog, antisocijalnog ili graničnog poremećaja ličnosti, a različite strukture preferiraće različite tehnike. Važno je napomenuti da nije svaki manipulator obavezno i osoba sa poremećajem ličnosti, samo se u sklopu nekih od njih podrazumeva i manipulacija.

Kada manipulatoru uspe manipulacija, u žrtvinoj glavi se pojavljuju razna pitanja i počinje da se preispituje.

- Žrtva i počinje da se preispituje onda kada manipulator počne da menja ponašanja. To počinje odjednom, iznenada, preko noći, što žrtvu čini zbunjenom i automatski se pita "šta sam pogrešno uradila". Tada žrtva počinje da razmišlja o tome šta bi mogla da uradi da popravi odnos i vrati na ono što je bilo na početku, kriveći pritom sebe za novonastalu promenu. Najčešće, ukoliko se manipulacija ne prepozna rano, žrtva će teško napustiti manipulatora zbog toga što se tad već obično uspostavlja traumatsko vezivanje. Ona je jedan od glavnih razloga zbog kojeg žrtve ne napuštaju svoje zlostavljače i podrazumeva duboku emocionalnu vezanost. U to se ulazi jer je odnos sa manipulatorom nepredvidiv i kao što smo naveli, jedan od vidova manipulacije jeste smenjivanje faza "prevelike ljubavi i davanja" i faza psihičkog (a nekad i fizičkog) nasilja - kaže naš sagovornik i dodaje:

- Žrtva ostaje u tom "začaranom krugu" čekanja faze zbog koje je i ušla u taj odnos pokušavajući pritom da pronađe načine da do toga dođe što pre, misleći da zavisi od nje. Žrtva je tada najčešće već u fazi "slomljenosti", urušenog samopouzdanja, samopoštovanja, često anksiozna i depresivna, izolovana od okruženja i najčešće neće samostalno preduzeti radikalne korake jer u tom trenutku za to nema kapacitet.

Važno je reći

Najvažnija poruka za njih je, kako savetuju, da kažu nekome, bilo kome, drugarici, prijateljici, komšinici, roditeljima, kako se osećaju i šta preživljavaju, da pokušaju da obnove kontakte sa bilo kim ako su prekinuti i da razgovaraju i na taj način eventualno dobiju podršku da izađu iz tog odnosa, da potraže stručnu pomoć kako bi se osnažile, ali i edukovale i time sprečile ponovno ulaženje u toksičan odnos.

Kada žrtvi dopre do mozga šta se dešava i kada smogne snage da kaže "ne", epilog može biti razno.

- Manipulator ne prihvata "ne" kao odgovor, a njegova reakcija zavisiće od toga kakav je tip ličnosti. Najčešće će pokušati novom manipulacijom da promene mišljenje žrtve, tako što će menjati metode manipulacije dok žrtva ne kaže "da". Kod agresivnih manipulatora doći će i do burnijih reakcija, u vidu zahtevanja, ucene ili fizičke agresije.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jelena Buhač Radojčić: Upoznajte pravu Daru iz Jasenovca

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Budi jaka

Komentari

  • Beka

    4. novembar 2023. | 12:17

    Sa manipulatorom ni u istom vozu

    Podelite komentar

  • Maja

    5. novembar 2023. | 09:18

    Ja se nalazim u takvom odnosu i ne znam sta da radim, iako sam svesna. Koji su to krugovi patnje i bola, i padanja na dno. Ostavi me u zapecku bez ikakvog javljanja, taman kad dodjem malo sebi i pozelim da odem, pojavi se opet sa laznim slatkim mamcima, recima i ponudama. Ja se ponadam, i opet nista. Samo mi je vreme uzalud proslo, vise od 2 godine, u magli.

    Podelite komentar

  • Nadica

    4. novembar 2023. | 14:48

    Sto dalje. Ni preko ulice.

    Podelite komentar