• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dojenje i ishrana: Da li majka sme da jede hranu koja nadima?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Važni saveti za novopečene mame

  • 1
dojenje majka beba Foto: Shutterstock

Uravnotežena ishrana važna je tokom celog života, a posebno u trudnoći i u periodu dojenja, jer tokom samog čina dojenja žena troši snagu i energiju.

- Adekvatna ishrana podrazumeva unos dovoljne količine proteina i vitamina, i to tri obroka i dve užine. Posebno se moramo osvrnuti i "razbiti" predrasude i mitove koje i dalje postoje o vrstama namirnica koje majka koja doji sme da unosi - navodi naša sagovornica Sandra Jelovac, strukovna master medicinska sestra.

Tokom perioda dojenja se ne preporučuje da unosite industrijski proizvedenu hranu, pre svega konzervisanu hranu, polugotova i gotova jela i mesne prerađevine.

Ishrana tokom dojenja bi trebalo da bude bazirana na sledećim elementima:

1. Proteini: ima ih najviše u svim vrstama mesa. Meso je najbolje jesti dinstano i kuvano, izbegavati prženo. Takođe ne treba jesti nedovoljno termički obrađeno meso (suši i tartar biftek).

2. Riba: najbolje ona koja ne jede drugu ribu i to losos, sardina, inćuni i oslić.

3. Jaja: treba ih jesti tri puta nedeljno.

4. Orašasti plodovi: lešnik,orah i badem takođe treba jesti ali umereno; šaka dnevno jer su oni potencijalni alergeni.

5. Mleko i mlečni proizvodi: njih treba konzumirati u količini jedne šolje dnevno.

6. Pasulj, boranija, grašak, kupus, brokoli, karfiol, kelj, prokelj, praziluk, crni i beli luk: dozvoljeni su tokom dojenja i nisu odgovorni za grčeve kod beba.

7.  Žitarice: posebno integralne, pšenica, pirinač, kukuruz, ječam, proso, kinoa, treba ih konzumirati u oblicima kao celo zrno, kao griz ili brašno.

8. Povrće: bar dve porcije dnevno.

9. Voće: konzumirati sve vrste voća, crveno i bobičasto voće (mogući alergeni), šaku dnevno.

Jako je važno objasniti da je neophodno unositi i moguće alergene, naravno u ograničenim količinama, kao i onu hranu koja se inače koristi i sprema u porodici novorođenčeta jer se kroz majčino mleko izlučuje mala količina ovih namirnica i dolazi do tkzv. desenzibilizacije - smanjuje se mogućnost alergije beba na ove namirnice kada ih uvedemo u redovne obroke.

Pas i orašasti plodovi Foto: Pixabay

Od ostalih saveta, Sandra Jelovac navodi da je važna dobra hidratacija, bar šest čaša dnevno, takođe i supice, čorbice i prirodni sokovi.

Alkohol, energetska pića i cigarete bi trebalo izbegavati, a što se tiče kofeina, dozu smanjiti na dve šoljice dnevno, jer može izazvati razdražljivost kod bebe.

- Zadovoljna i zdrava mama znači zadovoljnu i srećnu bebu. Ugledajmo se na prirodu i živi svet oko nas; mame su posvećene, hrane se zdravo, štite svoje mlade od raznih štetnih uticaja okoline. Ulivanje samopouzdanja, podrška, prijatna atmosfera i pravovremene informacije zdravstvenih radnika od ključnog su značaja za majku - ističe Jelovac.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ishrana u trudnoći: Lista poželjnih i zabranjenih namirnica

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Dojenje

Komentari

  • Vesna

    18. jul 2023. | 18:42

    Ja se stvarno pitam kako li su naše babe u vreme siromaštva i nemaštine odgojile svoju decu, koja su pritom bila zdravija i otpornija nego ova današnja?

    Podelite komentar