• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Svetska nedelja dojenja: Udruženje "Mali Div" o značaju majčinog mleka za prevremeno rođene bebe

Vreme čitanja: oko 4 min.

Navedene okolnosti, sasvim očekivano i prirodno, dovode do dramatičnih promena u porodici prevremeno rođene bebe, te ne iznenađuje činjenica da je majkama malih divova značajno teže da uspostave laktaciju i doje svoje bebe

  • 0
Dojenje Foto: Pixabay

Udruženje roditelja prevremeno rođene dece Srbije "Mali Div", kao jedino nacionalno udruženje koje se bavi problematikom prevremenog rođenja i podrškom roditeljima prevremeno rođene dece u Srbiji, pridružuje se aktivnostima tokom Svetske nedelje dojenja, budući da je promocija dojenja od posebnog značaja za prevremeno rođenu decu i njihove majke.

O značaju dojenja i majčinog mleka za svu, a naročito za prevremeno rođenu decu govore brojne naučne studije i, smatramo sasvim opravdano, majčino mleko se smatra ne samo hranom, već i lekom za bebe koje su požurile i na svet došle pre predviđenog termina. Međutim, ocenjujemo da je naročito važno, a posebno tokom Svetske nedelje dojenja, skrenuti pažnju na probleme sa kojima se, kada je o reč o održavanju laktacije i dojenju, suočavaju majke malih divova.

Naime, prevremeni porođaj predstavlja ogroman šok i stres za porodice čije bebe požure, budući da sa sobom nosi brojne izazove, jer su prevremeno rođene bebe u velikim zdravstvenim rizicima. Njihovo lečenje nakon rođenja traje nedeljama i mesecima, zahteva intenzivnu posvećenost medicinskih stručnjaka, a teškoće sa kojima se ove bebe suočavaju po rođenju u značajnom broju slučajeva mogu ostaviti dugoročne posledice.

Uz to, prevremeno rođenje je među vodećim uzrocima smrtnosti novorođenčadi.

dojenje majka beba Foto: Shutterstock

Navedene okolnosti, sasvim očekivano i prirodno, dovode do dramatičnih promena u porodici prevremeno rođene bebe, te ne iznenađuje činjenica da je majkama malih divova značajno teže da uspostave laktaciju i doje svoje bebe. Naime, pored toga što lečenje prevremeno rođenih beba iziskuje njihov boravak u bolnici, koji često podrazumeva odvajanje od majke, mamama je neophodna posebna podrška i pažnja kako bi u što kraćem periodu prevazišle neizbežno osećanje straha, brige, pa i "krivice" zbog prevremenog porođaja.


Prevazilaženju tih osećanja i teških psiholoških stanja, uz neophodnu stručnu psihološku podršku i podršku okoline, značajno doprinosi i praksa što ranijeg uspostavljanja kontakta majke i prevremeno rođene bebe, po mogućstvu već u porodilištu, te konstantno prisustvo porodice, a naročito majke, tokom lečenja.

Udruženje "Mali Div", u saradnji sa medicinskim stručnjacima, zalaže se i apeluje da se u svim porodilištima i neonatološkim jedinicama u našoj zemlji omogući takav kontakt, koji je blagotvoran kako za zdravlje bebe, tako i za psihičko zdravlje majki i stabilnost porodica prevremeno rođenih beba.

Kontaktom "koža na kožu" omogućava se uspostavljanje veze između majke i bebe, stimuliše laktacija i njeno održavanje sve do momenta kada je moguće započeti sa dojenjem. U međuvremenu, prevremeno rođenim bebama je neophodno obezbediti hranjenje majčinim mlekom, upravo zbog ranije pomenutog lekovitog dejstva ove jedine prirodne hrane za novorođenčad. Uz to, naučne studije su potvrdile da ova vrsta kontakta i neprekinutog prisustva majke, odnosno porodice, i njihovog uključivanja u negu prevremeno rođenih beba, doprinosi ukupnom poboljšanju zdravstvenog stanja prevremeno rođenih beba i smanjenju trajanja hospitalizacije.

Imajući na umu da su, u nekim slučajevima, zdravstveno stanje majke ili prevremeno rođene bebe takvi da, uprkos želji i svim naporima, dojenje ipak biva neizvodljivo, Udruženje "Mali Div" koristi ovu priliku i da podseti na značaj Banki humanog mleka koje postoje u našoj zemlji i poziva dojilje koje to mogu da doniraju višak svog mleka ovim bankama, kako bi ono potom bilo dostupno bolesnim i prevremeno rođenim bebama čije mame nisu imale sreću da iskuse blaženi osećaj dojenja i ove jedinstvene veze sa svojom bebom.

Kroz svakodnevnu komunikaciju sa više od 9.500 porodica prevremeno rođenih beba u Srbiji, Udruženje "Mali Div" se, tokom više od decenije svog postojanja, uverilo da se iskustva majki koje su bile u prilici da bez prekida ostvaruju kontakt i doje svoje bebe dramatično razlikuju od iskustava onih koje nisu imale takvu mogućnost. Naime, meseci nakon prevremenog porođaja koje su bebe provele u bolnici daleko su manje stresni i traumatični kada je prisustvo porodice moguće, a omogućavanje kontakta majke i bebe često je i presudno za uspostavljanje i održavanje laktacije i dojenje.

"Imajući u vidu da, kada je reč o oporavku i kasnijem kvalitetu života prevremeno rođenih beba, ključnu ulogu ima upravo način na koji su one započele svoj život, odnosno kvalitet ne samo medicinske podrške, već i način ishrane, prisustvo roditelja i maksimalno smanjenje traume, svi mi – roditelji, medicinski stručnjaci i društvo u celini moramo zajedno biti usmereni na obezbeđivanje uslova da mali divovi, uprkos svim teškoćama, izrastu u zdrave ljude. I oni, kao i bebe rođene u terminu, imaju potrebu i moraju dobiti osećaj bliskosti i topline svoje porodice, prirodnu ishranu, okruženje koje će umanjiti traume zbog bolnih procedura tokom lečenja i stimulisati njihov zdrav razvoj", navode u saopštenju iz Udruženja "Mali Div".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mirjana Kovač: Majčino mleko nije samo hrana, već i emocija

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Dojenje