• 2

Vreme čitanja: oko 4 min.

Položaji tokom dojenja: Kako da se mama i beba prepuste uživanju

Vreme čitanja: oko 4 min.

Jastuk se koristi kao vid dodatnog rasterećivanje ruku majke i dodatnog približavanja bebe dojci

  • 2

Tokom podoja veoma je važno da se majka oseća lepo. Pravilan položaj tokom dojenja podrazumeva upravo to - položaj u kome je i mami i bebi udobno.

Određene situacije, kao što su prisutna rana od porođaja ili rana carskog reza, kao i bol u leđima ili određena druga stanja mogu doprineti da vam ne odgovaraju najčešće savetovani položaji. Zato Dragana Ćorović iz telefonskog savetovališta "Halo beba" Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd objašnjava i u videu na početku teksta pokazuje koje sve to položaje možete zauzimati zajedno sa svojom bebom tokom dojenja.

Položaj kolevke

- Ovaj položaj podrazumeva da se udobno smestite u svoju fotelju ili svoj krevet ili bilo koje mesto gde će vam biti udobno. Zauzmite uobičajeni sedeći položaj. Na svoje krilo možete postaviti i jastuk za dojenje ili, ukoliko ga nemate, možete staviti i jastuk na kome spavate. Bitno je znati, da jastuk koristimo kao vid dodatnog rasterećivanje vaših ruku i dodatnog približavanja bebe dojci. Ukoliko koristite jastuk za dojenje, postavite ga tako da je središnji deo jastuka iza vaših leđa, jedan kraj je kraj vaših nogu, a drugi slobodan kraj jastuka je preko vašeg krila. A ukoliko koristite klasičan jastuk za spavanje, dovoljno je samo da ga stavite u svoje krilo - objašnjava Dragana Ćorović.

Prema rečima naše sagovonrice, kada zauzmete svoj položaj, tada uzimate bebu i nju postavljate u odgovarajući položaj tako da bebino telo pridržavate celom dužinom svoje nadlaktice. Bebina glava je na pregibu vašeg lakta.

- Ono što je veoma važno da naglasim je da je beba na boku, dakle, prednjim delom tela je potpuno okrenuta ka vama. Slobodnom rukom nudite dojku tako što palac stavite preko gornje strane dojke, a ostala četiri prsta ispod donje strane dojke, tako da na taj način, prstima i dlanom vi pridržavate dojku - savetuje.

Hvat ragbi lopte

Položaj ragbi lopte je naročito dobar ukoliko ste se porodile carskim rezom, jer u tom položaju bebino telo neće vršiti pritisak na ranu. Takođe je dobar i u situaciji kad imate prejak refleks otpuštanja mleka. U toj situaciji, beba je postavljena u takvom položaju da, iako mleko brže ističe iz dojke, beba će dosta sporije i izvlačiti i gutati mleko.

Halobeba savetovalište Milena Djordjevic

- Ovaj položaj, kao i prethodni, zahteva da zauzmete sedeći stav. Takođe, pomoć će vam pružiti jastuk za dojenje koji sada postavljamo tako da je središnji deo jastuka iza leđa, a levi i desni kraj kraj nogu, s tim što slobodan kraj jastuka, sa leve ili desne strane u zavisnosti koju dojku nudite, stavljate na nogu. Nogu možete, ali nije nužno, i blago saviti u kolenu. Ukoliko koristite klasičan jastuk za spavanje, onda ga postavite tako što će donji kraj jastuka biti uz vaš bok, a gornji na vašoj nozi - kaže naša sagovornica i dodaje da bebu na jastuk postavljate da leži na boku, sedalni deo je na vašem pregibu lakta, a bebinu glavu pridržavate svojim dlanom. Slobodnom rukom nudite dojku na prethodno opisan način.

Australijski položaj

Ovaj položaj je potpuno drugačiji od prethodnih. Njega možete primenjivati tokom dojenja u situaciji kada je uočena kraća podjezična resica jer on omogućava da beba dosta lakše zadrži dojku u ustima i neometano sisa.

- Ukoliko primenjujete ovaj položaj, važno je da sada zauzmete polusedeći položaj. Bebu sada postavljate na stomak tako da je prednjim delom okrenuta ka vama, odnosno, leži na vama na stomaku. Dojku ćete ponuditi slobodnom rukom tako što ćete palac postaviti sa gornje strane dojke, a ostala četiri prsta sa donje strane dojke. Ali, ukoliko ovaj način nuđenja dojke bude pravio problem bebi i ona ne bude mogla da prihvati i zdraži dojku u ustima, dojku tada ponudite tako što ćete sa jedne strane dojke staviti palac, a sa suprotne kažiprst i srednji prst i na taj način napraviti "U"-hvat, jer kada tako postavite svoje prste vi u stvari bebi pridržavate donju vilicu i obraze i olakšavate da prihvati, a potom i zadrži dojku u ustima i neometano sisa - kaže Dragana Panić.

Unakrsni položaj kolevke

Ova položaj je modifikacija položaja „kolevke“. Tokom ovog položaja zauzimate sedeći položaj, slobodan kraj jastuka za dojenje stavite preko svog krila.

- Bebu postavite da leži na jastuku na boku. S tim što, kada postavite bebu da leži na jastuku, pazite da jastuk dobro pridržava vašu bebu da vi svojom rukom ne biste morali da pridržavate celu dužinu bebinog tela, već da vaša ruka bude potpora bebinim leđima. I ono što je ključna razlika položaja „unakrsne kolevke“ u odnosu na klasičan položaj „kolevke“ je ta što tokom

ovog položaja bebinu glavu stavljate na svoj dlan, a ne na pregib lakta kao kod polažaja „kolevke“, a slobodnom rukom, u zavisnosti od toga koju dojku nudite tokom dojenja (ako nudite desnu dojku onda desnom rukom dojku pridržavate, i obrnuto) pridržavate dojku „U“-hvatom i nudite je bebi - objašnjava naša sagovornica i dodaje:

- I sada kada znate, koje to sve položaje možete zauzeti tokom podoja, jedino ostaje da se samo prepustite uživanju.

Kompletno objašnjenje i demonstraciju položaja tokom dojenja pogledajte u videu na početku teksta. 

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Kako prekinuti dojenje?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Dojenje

Komentari

  • ZVEZDA

    29. septembar 2023. | 15:36

    Ma super bre, objasnite nam. Mi ko da smo gajili prasiće pa sad treba uputstvo kako se hrane prava deca. Eee žao mi novih mama, žene drage manite se gugla i saveta 1000 lekara, imate bar jednu iskusnu stariju ženu u okruženju ( mama, svekrva, tetka, baka... ) , pitajte za savet, prepustite se instiktu a konkretno će bebić sve da vas nauči.

    Podelite komentar