• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

I kada se mama vrati na posao, beba može da doji: Ginekolog o svom iskustvu i o preporukama

Vreme čitanja: oko 1 min.

Situacija koja se može smatrati večitom nedoumicom

  • 0
posao, laptop Foto: Shutterstock

Dojenje je jako važan period u odgajanju svake bebe, ali i mame. Tako se uspostavlja povezanost između njih dvoje, ali ponekad nastanu i određene nedoumice i problemi.

Posle predviđenog perioda, mama, ukoliko je zaposlena, treba da se vrati na posao. Tada se u glavi stvaraju pitanja koja možda i nema odgovor, a tiče se, naravno, dojenja i kako to nastaviti sada kada ona mora ići na posao.

Trostruka mama i ginekolog Aleksandra Vasković daje nam odgovor na ovo pitanje kao i da li to nužno znači da dojenje mora da se obustavi.

dojenje Foto: Shutterstock

– Ovo je vrlo individualna stvar i zavisi od mnogo faktora: koliko je staro dete, koliko dugo je majka na poslu, da li je umorna i slično. Kada je u pitanju moje lično iskustvo, odgovor je svakako ne. Kada sam kretala na specijalizaciju, ja sam i dalje dojila Mihajla, drugo dete, on je tada imao godinu i po dana, tada je već sve jeo, a dojenje je tu bilo kao oblik utehe i emocionalnog vezivanja, tako da je odvikavanje išlo lagano i postepeno. Ne bih znala kako je to u situaciji kad se majke vraćaju na posao pre šestog meseca, verujem da u tom slučaju ne moraju da prestanu sa dojenjem, ali da moraju da se organizuju i ostavljaju mleko za bebu - kaže dr Aleksandra Vasković i dodaje:

– Preporuke SZO je svakako da se beba doji do šestog meseca, a sa uvođenjem nemlečne ishrane proređuju se podoji i organizuje se vreme. Moj stav je svakako, da kada su bili mali, ja sam uvek bila uz njih i dojila sam ih po potražnji i nisam morala da prekidam zbog posla. Tehnički je izvodljivo da se održi mleko i laktacija, ali je, naravno, stvar prioriteta, individualnih potreba i koliko je majka motivisana i komforna da radi to.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Koje su posledice kažnjavanja dece i zašto ne treba primenjivati ignorisanje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Dojenje