• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Nepovoljne posledice celodnevnog sedenja mogu biti sprečene ovim metodama: Primenjive su i na poslu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Kada je u pitanju krvni pritisak, kretanje pomaže poboljšanju cirkulacije, rekao je dr Dijaz

  • 0
Sedenje na poslu, dugo sedenje, bol u leđima Foto: Shutterstock

Kratka šetnja na svakih pola sata može pomoći da se ponište štete po zdravlje koje se dovode u vezu sa produženim periodom sedenja, otkriva nova studija.

Sve više dokaza sugeriše da je dugo sedenje, neizbežna životna navika mnogih zaposlenih, opasno po zdravlje čak i za one koji redovno vežbaju.

U novoj studiji, volonteri koji su ustajali i hodali pet minuta na svakih pola sata imali su niži šećer u krvi i krvni pritisak od onih koji su stalno sedeli.

- Ako imate posao koji zahteva da sedite veći deo dana ili imate uglavnom sedeći način života, ovo je jedna strategija koja bi mogla da poboljša vaše zdravlje i nadoknadi zdravstvene štete od sedenja - rekao je glavni autor studije dr Kit Dijaz, vanredni profesor bihejvioralne medicine.

Nije jasno zašto je dugotrajno sedenje bez prekida loše za vaše zdravlje, ali Dijaz sumnja da je barem deo objašnjenja da dok sedimo, ne koristimo mišiće nogu.

- Mišići služe kao važni regulatori nivoa šećera u krvi. Ako ih ne koristimo, stvari ne funkcionišu kako treba.

Kada je u pitanju krvni pritisak, kretanje pomaže poboljšanju cirkulacije, rekao je dr Dijaz.

- Kada sedite, krv se nakuplja u nogama. Kada redovno aktivirate mišiće nogu, to pomaže u obnavljanju redovnog protoka krvi.

posao, kancelarija Foto: Shutterstock

Aktivnosti na svakih 30 minuta

Da bi sagledali najbolji način za borbu protiv štetnih efekata sedenja, dr Dijaz i njegov tim su testirali četiri različite "pauze za aktivnosti" kod 11 volontera: jedan minut hodanja nakon svakih 30 minuta sedenja, jedan minut nakon 60 minuta sedenja, pet minuta posle 30 minuta sedenja i pet minuta posle 60 minuta sedenja. Efekti svake od ovih strategija su upoređeni sa onima koji podrazumevaju sedenje bez pauza.

Svaki od 11 odraslih dobrovoljaca došlo je u istraživačku laboratoriju, gde su sedeli u ergonomskoj stolici osam sati, ustajući samo za pauzu za toalet i užinu. Svih 11 je prolazilo kroz svaku od strategija, jednu po jednu.

Tokom svake faze studije mereni su krvni pritisak i šećer u krvi. Strategija koja je najbolje funkcionisala bila je pet minuta hodanja na svakih 30 minuta sedenja. Ova strategija je takođe imala dramatičan efekat na to kako su tela dobrovoljaca reagovala na velike obroke, proizvodeći smanjenje skokova krvnog pritiska za 58 odsto u poređenju sa celodnevnim sedenjem.

Sve strategije hodanja dovele su do značajnog smanjenja krvnog pritiska od četiri do pet poena, u poređenju sa sedenjem svih osam sati. Svaka vrsta "pauze za aktivnosti", osim hodanja po minut svakih sat vremena, takođe je dovela do značajnog smanjenja umora i poboljšanja raspoloženja.

Studija dokazuje da hodanje pomaže, rekao je dr Dijaz, iako sumnja da bi neki menadžeri mogli da se "mršte" na radnike koji odlaze od svojih stolova.

- Sledeći veliki važan korak za nas je promena kulture radnog mesta - rekao je on.

Šetnja, posao Foto: Shutterstock

Kako organizovati ove pauze na poslu

- Možete da odete do radnog stola kolege umesto da mu šaljete e-poštu. Ako telefonirate, mogli biste da hodate. Mogli biste da ponesete manju flašu vode na posao tako da morate stalno da ustajete da biste je dopunili - predlaže dr Dijaz.

Iako strategije predložene u novoj studiji nisu zamena za redovno vežbanje, one mogu pomoći u štetnosti dugotrajnog sedenja, rekao je dr Ron Blankštajn, preventivni kardiolog.

- Znamo da je mnogo štete u sedenju. Kada to radite bez pauza, vaš krvni pritisak raste i dolazi do povećanja šećera u krvi.

Da li stojeći stolovi pomažu?

Iako su stojeći stolovi postali velika stvar, dr Dijaz ih ne preporučuje.

- Nauka o stojećim stolovima je još uvek u velikoj meri pomešana. I postoje neki dokazi da bi potencijalno mogli biti štetni za vaša leđa i krvne sudove u nogama.

Blankštajn je primetio da "nije dobro biti u jednom položaju ceo dan, bilo da se stoji ili sedi".

Nalazi nove studije imaju smisla, rekla je dr Doris Čen, opšti i interventni kardiolog.

- Zaista sam srećna što je ovo izašlo. To bi mogao biti početak nečeg revolucionarnog. Samo su nam potrebne veće studije sa više ljudi. Ali ovo je kao seme koje je posejano. To otvara vrata svim vrstama drugih istraživanja.

Ustajanje i hodanje svakih pola sata može imati i druge prednosti, kao što je opuštanje zglobova koji su se ukočili nakon dugog sedenja, rekla je dr Čen.

- Nadam se da su poslodavci pročitali o ovoj studiji i prihvatili da bi trebalo da dozvoljavaju svojim zaposlenima da prave pauze da se protežu i kreću. To bi čak moglo da poboljša tok posla - zaključuje ona, a piše "NBC News".

Video: Lekari su joj rekli da neće moći da hoda, a ona je postala svetski rekorder u čučnju sa 196kg

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje