• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dosadila vam je teretana? Probajte pol dens, garantovano daje rezultate!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnogo više od zavodljivih pokreta oko šipke, pol dens predstavlja kombinaciju plesa, gimnastike i akrobatike, a njegovi benefiti su višestruki

  • 0

Čini se da se nijedan fitnes trend nije suočio sa toliko predrasuda koliko pol dens (pole dance), vid rekreacije ali i sportska disciplina koja je danas na korak da bude proglašena olimpijskom. Mnogo više od zavodljivih pokreta oko šipke, pol dens predstavlja kombinaciju plesa, gimnastike i akrobatike, a njegovi benefiti su višestruki.

Prepoznali su to i vežbači u Srbiji čiji se broj u poslednjih desetak godina udvostručio, baš kao i broj pole dance klubova.

- Ovaj sport aktivira sve veće grupe mišića, razvija snagu, izdržljivost, koordinaciju, balans, osećaj za prostor, ritam… Takođe razvija kreativnost i maštovitost, a kod žena probuđuje ženstvenost. Ako se redovno i pravilno praktikuje, odlično je sredstvo za regulisanje telesne težine. Ništa manje važno je i da pozitivno utiče na samopouzdanje i samosvesnost - objašnjava instruktorka pol densa Jelena Šešlija.

„Da li ću moći da izvedem sve pokrete?“, „Odakle mi snaga i gipkost za ovo?“, „Hoću li brzo napredovati?“ samo su neke od nedoumica onih koji se prvi put susreću sa pol densom.

Iako naizgled zahtevan sport, prema rečima naše sagovornice nije potrebno da posedujemo nikakve posebne veštine kako bismo njime ovladali. Redovni treninzi i posvećenost ključ su napretka u svim aspektima ovog sporta - snazi, motorici, fleksibilnosti, ekspresivnosti, koreografiji… Uz edukovanog trenera, individualan pristup i dobar plan treninga, izbegavaju se i neželjene situacije do kojih bi, zbog karakteristika sprave na kojoj se vežba, eventualno moglo da dođe.

A kako izgleda jedan trening pol densa?

- Trening počinjemo zagrevanjem koje se sastoji od najrazličitijih vežbi za razvoj opštih fizičkih sposobnosti, ali često uključuje i specifične vežbe koje nas osposobljavaju da ostvarimo ciljeve ili zadatke glavnog dela treninga. On dalje obuhvata usavršavanje pređašnje učenog, a najčešće i učenje novog sadržaja. Nakon što vežbač plesne elemente nauči kao zasebne, spaja ih u manje ili veće celine. Kada su savladani, sem što se plešu na statičnom, elementi se plešu i na rotirajućem modu šipke, kada se ona okreće oko svoje ose. Završni deo treninga najčešće obuhvata rastezanje uz fokus na disanje, kao i samomasažu - kaže Jelena Šešlija i naglašava da pol, godine i pređašnje iskustvo nisu nikakva prepreka u treniranju ovog sporta.

Prema rečima naše sagovornice, pol dens mogu da treniraju sve osobe koje nemaju neke ozbiljnije zdravstvene probleme u

vidu anatomskih ograničenja ili probleme sa kardiovaskularnim sistemom. Interesantno je istaći da je Internacionalna pole sport federacija u takmičarske kategorije uvrstila čak i mušku i žensku kategoriju 60+, kao i kategoriju para pole.

(Ona.rs/Tamara Kostić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Anja Bla umesto dizanja tegova odlučila da se zavrti oko šipke

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje