• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li zeleni čaj može da pomogne u mršavljenju? Nutricionistkinja ima odgovor

Vreme čitanja: oko 2 min.

Popularni napitak često se preporučuje u okviru dijetetskog režima ishrane

  • 1
čaj, odmaranje Foto: Shutterstock.com

Društvene mreže preplavljene su dijetama i savetima kako da izgubite višak kilograma. Iako neki od njih zaista mogu da dovedu do željenih rezultata, najčešće su kratkog daha i mogu da budu rizični po zdravlje.

Režim ishrane koji je dugoročno održiv i pomaže u topljenju masnih naslaga podrazumeva unos svežeg voća i povrća, integralnih žitarica, proteina, zdravih masti, kao i vežbanje i dosta odmora.

Hidratacija je takođe važan ključ, kako u procesu mršavljenja, tako i u procesu održavanja zdrave telesne težine. Svaki nutricionista će uvek prvo glasati za običnu vodu, a potom za nezaslađene napitke među kojima se izdvaja zeleni čaj.

Mnogi koji su uspeli da se reše viška kilograma tvrde da im je upravo zeleni čaj pomogao da dođu do fit figure. Ali, da li je to zaista tačno?

Zeleni čaj je sam po sebi odlična opcija ukoliko ga pijete bez šećera i drugih dodataka. Iako nije zamena za uravnotežen način života, on ima neka svojstva za smanjenje telesne težine koja obična voda nema.

- Zeleni čaj svakako nije svemoguć, ali ako volite njegov ukus i uživate da ga pijete, nekoliko šoljica zelenog čaja dnevno može da pomogne da dopunite rutinu zdrave ishrane i da postepeno izgubite težinu - kaže dijetetičarka Stefani Sasos za Good Housekeeping.

Zeleni čaj može da podrži zdrav metabolizam

- Neka istraživanja sugerišu da kofein i katehini (vrsta polifenola) koji se nalaze u zelenom čaju mogu da pomognu u umerenom gubitku težine, verovatno zato što ubrzavaju metabolizam - objašnjava nutricionista Stefani Sasos.

Kesica čaja Foto: Shutterstock

Blagotvorno dejstvo zelenog čaja pre treninga

- Kofein je stimulans koji aktivira vaš nervni sistem i predstavlja ergogenu pomoć - kaže nutricionistkinja Sasos i objašnjava da bi ispijanje šoljice zelenog čaja pre treninga moglo da pomogne.

Ipak, podseća ona, nemojte preterivati:

- Istraživanje dosledno potvrđuje da kofein ima pozitivnu ulogu u fizičkim performansama, ali ne utiče na sve isto, a visoke doze kofeina mogu da budu opasne i da dovedu do neželjenih nuspojava kao što su anksioznost ili uznemiren stomak.

Bez šećera

Visok unos šećera može da bude jedan od najvećih sabotera opšteg zdravlja. Ali, ukoliko se naviknete na napitke bez šećera i kalorija, kao što je zeleni čaj, to bi, dugoročno gledano, moglo da da dobre rezultate ukoliko je vaš cilj da smršate.

- Uključivanje napitaka bez šećera i kalorija može da bude od pomoći za dugoročno zdravo mršavljenje - kaže Sasos.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mala lopta je magični rekvizit za zatezanje unutrašnje strane butina i eliminisanje celulita

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • 534

    23. jul 2023. | 09:28

    Zeleni čaj je najbolje sredstvo za mršavljenje. Uslov je da po njega u Kinu odete peške.

    Podelite komentar