• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Stručnjak tvrdi da ovih 10 vežbi sagoreva najviše kalorija ako želite da izgubite težinu

Vreme čitanja: oko 4 min.

Na to koliko se kalorija sagoreva tokom vežbanja utiče više faktora

  • 0
Sagorevanje kalorija, vežbanje, trčanje Foto: Shutterstock

Da li ste se ikada zapitali koje su to vežbe koje sagorevaju najviše kalorija?

Odgovor na ovo pitanje ne može da se generalizuje, jer količina kalorija koje se sagorevaju tokom različitih vežbi razlikuje se u zavisnosti od karakteristika osobe i nivoa intenziteta. Na to  koliko se kalorija sagoreva tokom rutine ne utiče samo vrsta treninga, već i tempo, intezitet i vaše godine, kao i visina i težina onog ko vežba.

- Postoji toliko nijansi u sagorevanju kalorija tokom dana - ističe trener Daniel Saltos: - U proseku samo na svakodnevne obaveze sagorevamo od 1.500 do 2.000 kalorija dnevno. Ali osoba od 136 kilograma sagoreće više kalorija nego niža osoba od 75 kilograma, jer što više težite, to je više energije potrebno vašem telu da funkcioniše.

Međutim, imajući to na umu, prema pisanju potala Prevetnion, sledeće vežbe bi u principu trebale da vam pomognu da sagorite najviše kalorija.

Noćno vežbanje, vežbanje, trčanje Foto: Shutterstock

Trčanje

- Trčanje je jedan od najboljih sagorevača kalorija - ističe Saltos i dodaje da prosečna osoba može da sagori od 500 do 1000 kalorija tokom jednog sata trčanja: - Brzina, tempo i izdržljivost su faktori koji mogu da utiču na ovaj raspon. Ali trčanje koristi svaku mišićnu grupu u telu, omogućavajući vam da sagorevate više kalorija.

Plivanje

Plivanje je trening sa malim uticajem koji takođe cilja na više mišićnih grupa.

- Za samo 30 minuta plivanja, prosečna osoba može da sagori 200 do 300 kalorija. Plivanje takođe poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sistema, izgrađuje izdržljivost i povećava snagu –što su sve su to odlični razlozi da poželite da skočite u vodu -  kaže Saltos.

Biciklizam

Retko šta može da sa uporedi sa lepom večernjom vožnjom bicikla kada je lepo vreme. Uz to je i odlična vežba.

- Duga, stabilna vožnja biciklom može da sagori 500 do 700 kalorija za jedan sat. Ako želite da pojačate intenzitet sa intervalima trčanja na stacionarnom biciklu u trajanju od 20 sekundi, i odmora ili usporavanja 10 sekundi, onda možete da sagorite 500 do 700 kalorija za otprilike polovinu tog vremena - primećuje trener.

fokus, trening, teretana, vežbanje Foto:Shutterstock

Intervalni trening visokog intenziteta (HIIT)

Ako želite intenzitet, HIIT vežbe pružaju upravo to. Ove vežbe uključuju naporan rad u intervalima, a zatim odmaranje.

- Postoji toliko verzija HIIT-a, ali tradicionalna "Tabata" uključuje pritiskanje sebe na rad od po 20 sekundi i odmaranje 10 sekundi, osam rundi ili četiri minuta. Pošto će puls da vam se povisi od toga, sagorećete više kalorija za manje vremena. U proseku, osoba sagori 400 do 600 kalorija za 30 minuta - naglašava Saltos.

Vijača

Ova draga dečija igračka može da učini čuda za vaše zdravlje.

- Uže za preskakanje je odlično za jačanje donjeg i gornjeg dela tela uz poboljšanje izdržljivosti i kardiovaskularne kondicije. Takođe poboljšava i vašu koordinaciju, jer vaš um mora da radi dok skačete. Na vijači možete da sagorite od 600 do 1000 kalorija za sat vremena - kaže stručnjak.

Trening snage

Trening snage je jedan od najefikasnijih načina za sagorevanje više kalorija.

- Jedan sat treninga snage može u proseku da sagori 300 do 400 kalorija, ali i da nastavite da sagorevate više kalorija tokom dana zbog tzv "EPOC" efekta - naglašava Saltos. Efekat EPOC je zapravo prekomerna potrošnja kiseonika posle vežbanja, koje predstavlja ubrzanje metabolizma koje se javlja nakon treninga snage povezano sa potrošnjom kiseonika koji je potreban za obnavljanje mišića.

Trener Luk Zoči akcentuje da će vežbanje nogu, koje uključuje dizanje tegova, sagoreti najviše kalorija.

- Složeni pokreti regrutuju više mišića u jednom pokretu koji će zauzvrat sagoreti više kalorija, a najveći mišić u telu koji sagoreva najviše kalorija su noge - ističe Zoči i dodaje da to znači da sve što uključuje kretanje nogu, znači da ste na pravom putu: - Moje omiljene tri vežbe su čučnjevi, mrtvo dizanje i potisnici.

Bokserka, boks, vežbanje, žena Foto: Shutterstock

Boks

- Ne samo da je boks odličan način za oslobađanje nagomilane energije, već takođe pomaže u poboljšanju ravnoteže, povećanju izdržljivosti i jačanju gornjeg dela tela i jezgra. Boks vam takođe pomaže da dobro sagorete kalorije, pri čemu prosečna osoba sagori 500 do 800 kalorija za sat vremena - kaže Saltos.

Veslanje

Pokret guranja i povlačenja vesla cilja više grupa mišića, uključujući ruke, jezgro i leđa, što pomaže u sagorevanju kalorije.

- Sat veslanja će sagoreti u proseku 400 do 600 kalorija - kaže Saltos.

Kalistenika

Kalistenika uključuje složene vežbe i pokrete za trening snage koji se izvode ritmično, a koja koristi vašu telesnu težinu za otpor. Trideset minutna sesije kalistenike može da sagori između 140 i 200 kalorija, u zavisnosti od vaše težine i nivoa intenziteta. Složene vežbe kao što su sklekovi i čučnjevi, ili planinarenje, izazivaju vaš gornji i donji deo tela i mišiće jezgra i ubrzavaju vaše otkucae srca.

Intervalni trening sprinta (SIT)

- Sprint intervalni trening (SIT) je sličan HIIT-u po tome što uključuje kratke navale intenzivne aktivnosti, po 30 sekundi. Razlika je u tome što je nivo intenziteta još veći za SIT treningom, što omogućava duži period za oporavak između svake vežbe. Preporučuje se vožnja biciklom, trčanje, podizanje ili skakanje u trajanju od 30 sekundi koristeći maksimalan napor. Zatim se odmorite tri minuta i ponovite istu vežbu pet puta. Za 15 minuta SIT trening možete da sagorite 100 do 200 kalorija.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vežbe sa jastukom za ravan stomak i isklesane trbušnjake

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje