• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stott pilates - omiljene vežbe slavnih na putu do top forme

Vreme čitanja: oko 2 min.

Reč je o treningu snage koji podiže energiju, doprinosi pokretljivosti i fleksibilnosti tela, a odličan je i saveznik u regulisanju telesne težine

  • 0

Ukoliko ste rešeni da fitnes inspiraciju tražite na društvenim mrežama i među zvezdama i influenserima, pretraga će vas neminovno dovesti do jednog od najpopularnijih vidova vežbanja u svetu – stott pilatesa. Iznikla iz takozvanog klasičnog pilatesa, ova ujedno i najpriznatija metoda je originalni repertoar pilates vežbi modifikovan potrebama savremenog čoveka.

- Vežbe po stott pilates metodi izvode se, osim na prostirci, na nekoliko sprava kao što su takozvani reformer, cadillac, barrel, chair… - objašnjava sertifikovani instruktor Bojana Milinković i dodaje:. - Za svaku spravu kao i parter postoji čitav repertoar vežbi, a svaka od vežbi ima bezbroj modifikacija i varijacija, što ovaj način vežbanja čini dinamičnim, zabavnim ali i lako prilagodljivim potrebama vežbača.

Kako kaže naša sagovornica, sve vežbe izvode se preciznim i kontrolisanim pokretima sporijeg ritma, uz otpor ili bez njega, što doprinosi fleksiblnosti, pokretljivosti i snazi tela. Na kraju treninga nećete se osećati iscrpljenim već punim energije i elana. Tokom vežbanja posebna pažnja poklanja se i disanju koje prati pokrete, što stimulisanjem protoka kiseonika i cirkulacije u mnogome doprinosi opštem bolje fizičkom i mentalnom stanju organizma.

Podaci govore i da su stott pilates sprave višestruko korisne u rehabilitaciji nakon povreda, a neretko su sredstvo kojim se služe i profesionalni sportisti u svojim pripremama.

Zabeleženi su i pozitivni efekti u poboljšanju kognitivnih funkcija, postizanju boljeg sna i raspoloženja, te smanjenju stresa, bolova u leđima kao i sprečavanju povreda. Stott pilates dobar je saveznik i u menopauzi kao i u regulisanju telesne težine, a namenjen je svima bez obzira na pol, godine i fizičku spremnost.

- Ukoliko ste redovni na treninzima, rezultati vezani za veći nivo energije tokom dana, smanjenje hroničnih bolova u leđima i zglobovima kao poboljšanje raspoloženja biće jako brzo vidljivi - kaže Bojana i dodaje: - Daljim vežbanjem usklađenim

sa ishranom stiču se vidljivo tonirani mišići, a nakon određenog perioda vežbači imaju visoko razvijenu koordinaciju pokreta, kontrolu disanja i zavidnu figuru.

(Ona.rs / Tamata Kostić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Top 5 vežbi za oblikovanje ruku i topljenje masti sa nadlaktica

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje