• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kada je saznala za svoje dijagnoze, za nju je počeo nov život: Jela je sve, ali kontrolisano i smršala 43 kg

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ranije je naručivala hranu pet ili šest puta nedeljno, a to je smanjila na jednom nedeljno, umesto toga je počela da sprema hranu. Uštedela je sav novac i to dovoljno da plati porodični odmor u kući na plaži ovog leta

  • 0

U julu 2022. godine Melisa Paluč je odlučila da je vreme da preuzme kontrolu nad svojim zdravljem i svojom težinom. Nije bila kod doktora tri godine, ali su joj pre zakazane histerektomije bili potrebni nalazi krvi i dodatni testovi.

Na pregledu je otkrila da je njena težina porasla na 124 kilograma. Pored toga, njeno testiranje je pokazalo da ima dijabetes, visok krvni pritisak, granično visok holesterol i genetski marker za srčane bolesti. Kada je otišla na operaciju, nisu mogli da je završe jer je prestala da diše - teška apneja u snu dodata je njenoj listi zdravstvenih problema.

- Jecala sam jer sam dobila sve te nove dijagnoze, a sada imam apneju u snu. Rekla sam sebi: "Ovo je dovoljno. Moram nešto da uradim i jasno je da je težina problem". Prestala sam da se osećam zdravo. Ostala sam bez energije - rekla je ona.

Smrt njenog oca od raka pre manje od dva meseca takođe ju je motivisala da napravi promene.

Godinu dana kasnije, 44-godišnjakinja je izgubila 43 kilograma i videla bezbrojna poboljšanja u svom zdravlju i životu.  Paluč je počela da se meri tri ili četiri puta dnevno, ali to joj je zadavalo probleme, jer, ako bi videla i najmanje povećanje težine, namerno bi trpela gladna.

Sada odlaže svoju vagu u ormar i iznosi je samo petkom za nedeljnu proveru težine.

Njene sadašnje navike

Ranije je naručivala hranu pet ili šest puta nedeljno, a to je smanjila na jednom nedeljno, umesto toga je počela da sprema obroke. Uštedela je sav novac koji je trošila na hranu za poneti i to dovoljno da plati porodični odmor u kući na plaži ovog leta.

Paluč je u prošlosti isprobala "modne dijete" i izgubila na težini uz njih, ali su se kilogrami uvek vraćali kada je prestala da drži dijetu.

- Nisu mi dozvolili da jedem ono što sam želela. Morala sam da izbacim toliko stvari. Želim da jedem ono što volim i još uvek vidim napredak - kaže ona.

Razgovarala je sa svojim doktorom o započinjanju niskokalorične dijete. Želela je da unosi 1.200 kalorija dnevno, ali joj je lekar preporučio 1.300 do 1.400 i upozorio je da se uveri da dobija sve hranljive materije koje su joj potrebne.

Sada planira svoje obroke za sledeću sedmicu nedeljom uveče i zna tačno koliko će kalorija biti u tim obrocima.

Ona za večeru jede stvari poput lazanja, pilećih kotleta, hamburgera i hot-dogova, ali bira veličine porcija koje odgovaraju njenom planu. Ona i dalje jede hleb i testeninu.

- Neću izbaciti te stvari iz svoje ishrane. Odrasla sam uz to. Ali ja kontrolišem svoje porcije - kaže ona.

Kada isplanira svoje večere, ona smišlja šta će jesti za doručak i ručak svakog dana kako bi zadovoljila svoje kalorijske potrebe. Doručak mogu biti jogurt ili žitarice, a ona će pojesti sendvič ili ostatke hrane plus salatu za ručak.

Planiranje obroka čini veliku razliku u smanjenju unosa kalorija, jer ona uvek ima sastojke za zdrav obrok raspoređene i spremne za upotrebu, piše "Today".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Uz kuhinjsku krpu do savršene figure: Istopite "jahaće pantalone" i zategnite noge

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje