• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako se budite da biste mokrili noću, evo šta to znači

Vreme čitanja: oko 2 min.

Budite se noću da mokrite? Evo objašnjenja zašto vam se to dešava

  • 0
budjenje nocu insomnia Foto: Shutterstock

Nikako ne treba trpeti i opterećivati bešiku viškom tečnosti. Ipak, mnogi od nas se bude tokom noći jer ih probudi nagon za mokrenjem, a često se desi da trpimo u snu jer nas mrzi da ustanemo ili smatramo da nas mozak vara i da zapravo - ne treba da idemo u toalet.

A da li je uopšte pametno da bešika trpi?

Količina urina zavisi od toga koliko ga vaše telo proizvodi u odnosu na unetu tečnost u toku dana. Zato se dešava da se i u toku noći budite da biste išli u toalet. Ovo su razlozi zašto to radite.

1. Višak unosa tečnosti

Ovo je jedan od najčešćih razloga za mokrenje. Što više pijete vode, više urinirate. Sasvim očigledno, zar ne? Ali, prema lekarima, poslednji unos tečnosti treba da bude dva sata pre spavanja, piše "Style craze".

2. Kofein/alkohol pred spavanje

Da li ste se nekada zapitali zašto toaleti u pabovima često smrde? Za to je kriv alkohol. Ako ga pijete pred spavate, to može povećati količinu urina u telu. Zato je najbolje da prestanete da pijete alkohol najmanje tri sata pre spavanja, ako ste izašli na kasnu večeru ili ste na proslavi sa prijateljima.

3. Hormonski nedostatak

Telu je potrebna dobra količina različitih hormona, a njihov nedostatak ili višak može izazvati "pustoš u organizmu". Ovde mislimo na antidiuretički hormon koji pomaže bubrezima da kontrolišu nivo tečnosti. Ako vaše telo ima nedostatak ovog hormona, to dovodi do čestog mokrenja.

lekovi, droga Credit: Michaela Jílková / Česká ilustrační fotografie / Profimedia


4. Otečena stopala

Uobičajeni problem posle dugih sati putovanja su otečene noge. Ali, ako vam donji deo nogu stalno oteče, to je razlog za brigu i to stanje se naziva edem. Ovo zadržavanje tečnosti može stvoriti potrebu za čestim mokrenjem noću. Držanje nogu podignutih nekoliko minuta može osigurati da tečnost u donjem delu tela bude podjednako raspoređena, a i smanjiće potrebu za mokrenjem.

5. Dijabetes

Ako ste se požalili lekaru na često mokrenje, on bi mogao da zatraži od vas da uradite test krvi za dijabetes. Ako imate dijabetes, telo će verovatno proizvoditi više urina kako bi izbacilo višak šećera.

6. Uvećani jajnici/materica

Ciste u jajnicima, rak materice i širok spektar drugih stanja mogu povećati jajnike ili matericu. Ovi organi mogu izvršiti pritisak na vašu bešiku i učiniti da osećate potrebu da više piškite.

Ovo su samo neki od razloga zašto vam bešika u pola noći daje alarm, a na vama je da odete kod lekara i utvrdite šta je po sredi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dr Gabrijela Nikčević ne leči samo lekovima, već i toplim ljudskim razgovorom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje