• 9

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li "čučavac" čuva zdravlje creva? Gastroenterolog nam objašnjava zašto je ovaj položaj bolji za čoveka

Vreme čitanja: oko 2 min.

Doktora smo pitali i da li je ranije bilo manje crevnih bolesti, baš zbog načina pražnjenja creva u čučećem položaju

  • 9
čučavac Foto: Shutterstock

Čučanje prilikom pražnjenja creva je zasigurno neudoban položaj, ali čini se da je on, u zdrastvenom smislu, daleko preporučljiviji. Sedenje na WC-šolji je neprirodan položaj, koji za potiskivanje sadržaja iz creva zahteva korišćenje mišića dijafragme i nepotrebno napinjanje. Prilikom čučnja rektum se ispravlja, što omogućava čistije i potpunije izbacivanje fekalija. 

Da li je čučavac bolji od udobne WC šolje, upitali smo prim. dr sc. med. Aleksandra Kneževića, specijalistu gastroenterologije i hepatologije.

- Svakako jeste fiziološki bolji i na ovaj način se lakše isprazni crevo. "Čučavac", popularno rečeno, to omogućuje i smanjuje komplikacije u smislu zatvora. Zbog ispravljanja sigurnog ugla, taj mišić se manje opterećuje, bude više relaksiran, taj ugao creva se ispravi i lakše se isprazni - objašnjava naš sagovornik i dodaje:

- Što se higijene tiče, ona nema veze sa izgledom toaleta, čak je i bolja higijena u čučavcu, ako se adekvatno održava. Tamo gde su veliki kolektivi oni se više koriste, zbog higijene prostora - lakše ga je oprati i dezinfikovati.

Hemoroidi nastaju na više načina, najčešće naprezanjem radi pražnjenja creva.

- Dugo sedenje na WC-šolji, posebno čitanje novina, taj neki stari "običaj", dovodi do dužeg naprezanja analnog kanala i tu gde su hemoroidi i svakako ih pogoršava. Dugo naprezanje na WC-šolji i čekanje stolice ih pogoršava i napravi hemoroidalnu bolest. Hemoroidu su normalna stvar, imaju svoju funkciju, ali hemoroidna bolest se pogoršava zbog dugog sedenja. Kod čučavca se pražnjenje lakše obavi i zbog neudobnosti položaja, nije baš zgodno da neko dugo čuči - kaže dr Knežević.

Doktora smo pitali i da li je ranije bilo manje crevnih bolesti, baš zbog načina pražnjenja creva u čučećem položaju.

- Sigurno da je manji broj bolesti bio ranije, ali sigurno su se i manje otkrivale. Dijagnostika je pre 50 godina bila značajno manje dostupna za bolesti debelog creva. Ljudi su manje imali hemoroide ranije zbog načina života, ishrane - zaključuje doktor.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Debelo crevo je drugi mozak kod ljudi: Evo zašto morate da ga čuvate

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • Neko

    27. oktobar 2023. | 15:54

    Usput je veoma higijenski u poređenju sa wc šoljom. Na poslu renovirali i stavili šolje i sad džabe čiste, kad je stalno prljavo. Takođe vizuelno čisto ne znači stvarno čisto...

    Podelite komentar

  • squatty potty

    27. oktobar 2023. | 15:53

    ima da se kupi dodatak koji može se stavi ispred wc šolje KAKILAK

    Podelite komentar

  • Neko

    27. oktobar 2023. | 18:01

    Da li staro neko seda na daske u javnom wc? Stvarno ima takvih ljudi?

    Podelite komentar