• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

4 saveta za smanjenje upale posle vežbanja: Nije nužno loša stvar posle treninga

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vodite računa o pravilnim vežbama

  • 0
vežbanje, trening, fitnes, pilates, žena, pilates lopta Foto: Shutterstock/Josep Suria

Ako ste ikada pravili veliku pauzu u treniranju, nemojte da se iznenadite ukoliko osetite bol u mišićima i upalu u telu dan nakon što ste se ponovo vratili fizičkoj aktivnosti.

Upala je sastavni deo procesa zarastanja mišića dok se povećava protok krvi u to područje, koje obezbeđuje više hranljivih materija i faktora rasta neophodni našim ćelijama za njihov oporavak.

Međutim, kako piše "Your foot docs", ukoliko vam već duže vreme traje upala, to može da bude i znak da previše opterećujete vaše telo u tom trenutku. U  svakom slučaju, ako imate upalu, probajte sa sledećim savetima kako biste smanjili bol koji osećate.

Hladne obloge

Ovo je klasičan oblik terapije. Sve što je potrebno je da stavite hladnu oblogu na stopala ili zglobove i da je držite 15 do 20 minuta. Veoma je važno da izvor hladnoće ne dodiruje središte povrede, jer tako može da povećate rizik od oštećenja kože. Najbolje bi bilo da oblogu umotate u tanak peškir ili krpu pre nego što je naslonite na kožu.

So na minimum

Povećan unos soli u organizam posle jakog treninga može dodatno da pogorša stanje upale. Idealno bi bilo da unos soli bude ispod 1.500 mg, što je oko dve trećine kašičice, ali uvek se konsultujte sa lekarom o zdravoj količini njenog unosa.

So, začin Foto: Pixabay

Hidratacija je važna

Ukoliko povećate unost tečnosti više nego što inače to radite, tako možete da eliminišete inflamatorne pokretače u telu. Iako je preporučeno osam čaša vode dnevno, ukoliko vas zadesi upala, neka taj broj bude veći.

Ne preskačite zagrevanje i istezanje

Ako ste baš rešili da nastavite sa vašim treningom i pored upale koju imate, onda nikako ne smete da zanemarite zagrevanje pre treninga, niti istezanje posle njega. Time ćete pomoći telu da se bolje bori protiv upale.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako vežbanjem otkloniti bol iz leđa

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje