• 6

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najgore kombinacije hrane na slavi: Ide li meso posle sarme?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Još jedan problem kojeg nismo svesni jeste što imamo naviku da sve "zalijemo" sokom

  • 6
slava, slave, slavska hrana

Foto: Shutterstock

Uveliko je sezona slava i vi ste već obišli najmanje tri, ako ne toliko u samo jednom danu. Poenta jeste da se lepo provedete i družite, ali zaista ne i da se prejedete. Tokom slavske trpeze, ali i cele praznične sezone koja nam predstoji pravimo toliko pogrešnih odluka kojih nismo ni najmanje svesni, a one se najviše odnose na naš izbor namirnica koje kombinujemo.

Za predjelo, zna se, obično se postavljaju sve vrste suhomesnatog i uz to sve vrste sireva. Ako vam je toga malo, sve to isto možete da pronađete i u salatama - mimozi i ruskoj, ali i onim posnim sa tunjevinom i makaronama.

Koliko su takve kombinacije loše objašnjava nam i nutricionista Jovana Živić, sa akcentom na to koliko takvim odabirom unosimo masti.

- Ruska salata, sve vrste kačkavalja i druge salate na bazi majoneza su čista mast, a mi na slavi sve to jedemo zajedno i odjednom. Velika je to količina transmasti i nikako ne može da bude dobro za organizam - kaže Jovana.

Ipak, ona otkriva i da postoje određene zablude, na primer da se meso i skrob ne kombinuju, ili da ako jedemo pečenje ne treba da jedemo hleb. To zapravo možemo zajedno, ali ne treba da jedemo i meso i sarmu, jedno za drugim. Ako jedemo meso, onda ne moramo da se gostimo predjelom i svim tim sirevima. Kako kaže Jovana, suludo je kombinovati rusku salatu i sarmu, ali nije neobično da to ljudi rade.

Možda je najbolja opcija da ako jedemo meso ili sarmu uzmemo uz to povrće iz turšije.

Još pogrešnih izbora

Još jedan problem kojeg nismo svesni jeste što imamo naviku da sve "zalijemo" sokom.

- Najveći problem su količine hrane i to što kombinujemo masti sa mastima. Problem je koliko ljudi nisu svesni da sitni kolači imaju i do 500 kalorija, a mi ih jedemo sa sokom - kaže Jovana Živić, nadovezujuću se na ono što nam je već objašnjavala kada smo govorili o navikama Srba na slavama:

- Sok nema mogućnost da zadovolji žeđ kao voda. Sok reaguje tako da nam se još više pije, a mi ne unosimo vodu da bi nam se povratila hidriranost, već unosimo šećer, arome i aditive. Ne unosimo ništa kvalitetno. Kroz čašu soka unosimo oko 30 grama šećera. To su skoro dve velike kašike šećera.

Uparivanje pržene hrane sa skrobnim ugljenim hidratima uvek je ukusno, ali se ne preporučuje. Pržena hrana ili životinjski proteini sa skrobom, poput odrezaka i pire krompira, povećavaju rizik od dijabetesa. To treba imati na umu kada budemo birali koju ćemo ribu jesti na posnim slavama, kao i koliko su dobar ili loš izbor posni štapići.

Pasulj i sir

Sir je mlečni proizvod koji je bogat proteinima. U većini slučajeva, ove namirnice dovode do nadimanja stomaka i slabljenja procesa varenja jer su obe teške za varenje. Naravno, sir ima kvalitet zagrevanja, dok pasulj ima ili grejanje ili hlađenje, što dovodi do konfuzije u digestivnom sistemu. U slučaju da stignu do debelog creva, tada se znojenje, mokrenje i fekalno kretanje inficiraju i usporavaju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Recept za posne paprike sa heljdom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • Laza

    2. decembar 2023. | 09:57

    Meso ide i posle torte a o posle sarme da ne pricamo

    Podelite komentar

  • Djole

    2. decembar 2023. | 09:29

    Naravno,to se ne odvaja.Za vjek i vjekova.Amin!

    Podelite komentar

  • Јула

    2. decembar 2023. | 10:14

    Ови из Београда не знају шта је домаће печење,домаће сарме или пуњене паприке сас месо! Али тек домаћа плетена погача,али не она из скроз тврде пекаре што купују Београђани за славе!

    Podelite komentar