• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnogi se skandalizuju na kiseli kupus, ali ne i na kimči: Koliko nam trendovi utiču na ponašanje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kiseli kupus i kimči imaju mnogo toga zajedničkog

  • 0
sarma, hrana, zimska salata, kimči i kiseli kupus. Foto: Shutterstock, Pexels

Koliko puta vam se desilo da u liftu osetite miris kiselog kupusa i da krtikujete komšiju koji je glavicu "zimskog zlata" proneo kroz ulaz i tako, mislite, pokazao da ne može da se oslobodi svojih ruralnih navika? I nije prijatno. Druga je tek stvar ako ga kiseli na svojoj terasi, te vam konstantno dopire specifičan miris. Bilo da ga je poneo sa pijace, doneo sa svog imanja nadomak Beograda, od bake sa sela - komšije osete miris.

Možda ne bi bilo tako teško naći razumevanje za ukus koji mnogima prija, neke pak podseti na detinjstvo, na vreme kada je žuta glavica kiselog kupusa predstavljala osnovnu salatu i jedini izvor vitamona C u zimskim danima. Zahvaljujući njoj naši preci su na mudar način čuvali imunitet i nalazili sigurne načine da prezime, do prvih domaćih, raznovrsnih polodova.

Drugo je pitanje kako se ko njime služi i zašto ceo ulaz zna da je taj neko ručao kiseli kupus. I sve bi se to možda svrstavalo u "srpska posla" da sledbenike modernih tokova kulinasrva i nutrucionizma nije opčinio kimči. Ovo tradicionalno korejsko jelo se služi kao prilog i podrazumeva fermentisanje kupusa - korejskog/kineskog, a može i običnog, "našeg". Otkrili su ga ljudi širom sveta, a sada je sve popularniji i kod nas.

Fermentisana mešavina za bazu ima kupus, ali dodaju mu se i rotkvice i začini. Ima karakterističan miris, nastao fermenacijom, kao i kiseli kupus; izvor je vitaminna C, takođe je dobar probiotik, kao i kiseli kupus, a zbog paprike koja se dodaje, bogat je i kapsaicinom... Sve to čini blagodeti za imunitet, baš kao i kiseli kupus.

Nije retko da holivudske zvezde otkrivaju razne svetske kuhinje, pa tako i korejsku, te otkriju i kimči kao odličnu salatu i upoznaju sa njom širu populaciju. Džesika Alba i Nikolas Kejdž samo su neka od tih poznatih lica i dobro je da jela koja prijaju organizmu postanu sve popularnija. Nije li to razlog da samo više vrednujemo srodna jela koja su dugogodišnji deo trpeze naših predaka?

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Da li znate kako da napravite kimči? Ovako se sprema čuvena korejska turšija

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje