• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nesanica u menopauzi: Saveti za bolji san

O. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bez obzira na to da li je problem u uspavljivanju, čestim noćnim buđenjima ili preranom jutarnjem ustajanju, neophodno je preduzeti određene korake u navikama kako biste se izborili sa ovim problemom

  • 0
menopauza nesanica Foto: Shutterstock

Opšte je poznato da je kvalitetan san uslov dobrog psihofizičkog zdravlja, da pozitivno utiče na usporavanje procesa starenja i izgled, regeneraciju kao i održavanje dobre forme pa i kilaže. Stres, promene godišnjeg doba kao i loše životne navike mogu i te kako uticati na kvalitet i količinu sna. Dugotrajna i naizgled nepobediva nesanica je nešto sa čime se posebno suočavaju žene u menopauzi.

Naime, brojne studije pokazuju smanjenje proizvodnje melatonina (hormona zaslužnog za regulisanje našeg cirkadijalnog ritma) već ulaskom u perimenopauzu, a ovaj problem se dalje produbljuje kako odmiču godine.

Hronična nesanica se može definisati kao začarani krug noći bez sna ali i brojnih pratećih emotivnih i fizičkih manifestacija koje dalje remete normalan noćni ciklus. Bez obzira na to da li je problem u uspavljivanju, čestim noćnim ili preranom jutarnjem buđenju, neophodno je preduzeti određene korake u navikama, ponašanju i dnevnim ritualima kako bi se izborili sa ovim problemom. Danijele Taroci, idejni tvorac programa "Be perfect Lifestyle", namenjen ženama starijim od 50. godina, sugeriše kako da postignemo da u san utonemo lako i spavamo dugo i bez prekida.

Rutina je važna

Uvedite večernju rutinu pred odlazak u krevet kojom ćete telu dati „signale“ da je vreme za spavanje. Prema savetima Danijela Tarocija, jedan od koraka mogu biti i vežbe istezanja kojima ćemo eliminisati napetost iz tela, posebno vratnog i lumbalnog dela, tačaka koje su i najviše „pogođene“ stresom.

Menopauza, vežbanje, sredovečna žena Foto: Pexels

Bez preteranog utopljavanja

U toku menopauze veliki problem prestavljaju valunzi i variranje temperature tela. Zato je preporuka da se izaberu laki i prirodni materijali posteljine, prekrivača i pidžame.

Doručkujte obilno, ručajte umereno a večera neka bude lagana

Teška, obilna i začinjena hrana često tera san sa očiju. Taroci savetuje da u večernjem obroku preovladava povrće puno vlakana koje podstiče crevnu floru i olakšava varenje, kao i da obroci bude mali. Kafu i pića na bazi kofeina valja izbegavati već od popodneva jer osim što su diuretici oni i razbuđuju.

Opuštajuća šetnja

Jedna od sugestija je i da, ukoliko je to moguće, posle radnog vremena na putu do kuće prošetate minimum dvadesetak minuta. Uz ritmično disanje - udah na nos i izdah na usta - oslobodićete se stresa nakupljenog tokom dana što će vam omogućiti da mirno uđete u povečerje.

Topla voda

Ništa ne asocira tako na spavanje, kao tuširanje toplom vodom ili topla kupka. Utopljavanje, posebno ruku i stopala je poput signala telu da je vreme za krevet. Isto važi i za dobru masažu.

Meditacija

Pre nego što ugasite svetlo, posvetite malo vremena relaksacionim i meditativnim tehnikama čiji je cilj da se postigne fizička i mentalna opuštenost koja će omogućiti i uspostaviti neometan san, piše "Beperfectlifestyle.com".

(Ona.rs/Tamara Kostić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ona.rs uplovila je u čaroban svet vazdušne joge: Nestvarne akrobacije dostupne su svima

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje