• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

5 namirnica koje treba da pojedete odmah: Ni u frižideru im nije duži rok trajanja

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bilo da ih kupite u marketu ili skuvate, vodite računa da ih brzo i pojedete

  • 0
Jaja, frižider Foto: Shutterstock

I sami znate da postoje namirnice koje ne bi trebalo dugo da stoje otvorene ili van frižidera ili zamrzivača. Sve je zarad naše bezbednosti jer je uglavnom ta hran sklona ešerihiji koli, salmoneli, listeriji i drugim bakterijama.

Zato su ovih pet namirnica u samom vrhu lako kvarljivih i trebalo bi gotovo odmah da pojedete.

Tvrdo kuvana jaja

Ljuštenje jaja, kuvana jaja Foto: Shutterstock

Nemojte ljuštiti tvrdo kuvana jaja ako ih ne želite odmah pojesti već odložiti sa strane ili u frižider, piše "Daily mail". Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede (USDA), ljuske jajeta deluju kao zaštitni premaz za odbijanje bakterija. Kada se taj sloj ukloni, bakterije mogu brzo ući u pore jajeta i kontaminirati ga. Pokazalo se da listerija napada tvrdo kuvana jaja koja su oljuštena. Simptomi se javljaju od sedam do mesec dana od konzumacije i uključuje glavobolju, bolove u mišićima i groznicu. Ako rešite da ih stavite u frižider, uradite to sa sve ljuskom i možete ih držati do sedam dana.

Mleveno meso

mleveno meso, zamrzavanje mlevenog mesa, odledjivanje mesa Foto: Shutterstock

Najviše što sveže mleveno meso koje ste tek kupili može da stoji u frižideru je najviše dva dana, a već posle toga može da se pokvari. Zbog visokoh niova vlage veća je verovatnoća da će u frižideru privući bakterije, pa zato ako vam treba tek za nekoliko dana, bolje da ga stavite u zamrzivač. Time možete dobiti ešerihiju koli i salmonelu. Ešerihija koli može da uključuje grčeve u stomaku, krvavu stolicu i povraćanje.

Dinja

Dinja Yubari Foto: Shutterstock

Iako joj vreme sad nije, bolje da već sada znate kako da postupite s njom kada dođe njena sezona. Stručnjak za bezbednost hrane na Univerzitetu u Bostonu Darin Detviler rekao je da "dinju nikada ne treba držati u frižideru dva dana jer može brzo da se razvije salmonela i listerija". Zato je treba pojesti čim je načnete. I dodatni savet, ne kupujte na pijaci ili u marketu prepolovljenu ili prethodno isečenu dinju. Simptomi salmonele mogu biti dijareja, grčevi u stomaku ili groznica u roku od 12 do 72 sata od konzumiranja kontaminirane hrane.

Sirova piletina

piletina Foto: Shutterstock

Ako ste kupili piletinu i zaboravili na nju na nekoliko dana, velike su šanse da je već pokvarena. Sirova piletina se može držati u frižideru samo jedan do dva dana pre nego što se pokvari. Živina je posebno sklona salmoneli jer je manje gusta od crvenog mesa poput govedine, što olakšava bakterijama da uđu unutra. Kada se piletina pokvari, ima tendenciju da dobije sivo-zelenu boju, a mogu se pojaviti i plesnive tačke što ukazuje na bakterije. I ne ispirajte je jer time nećete eliminisati bakterije. Kada je reč o zamrzivaču, ona može ostati i do devet meseci pre nego što joj istekne rok.

Kuvani pirinač

kuvanje, pirinač Foto:Shutterstock

Iako "svež" može da traje mesecima na kuhinjskoj polici ili u fioci, kuvani pirinač može samo jedan dan biti u frižideru pre nego što se pokvari. To je zato što je sklona bakteriji Bacillus cereus koja se obično nalazi u sirovoj i neprerađenoj hrani poput krompira, graška, pasulja i određenih začina. Simptomi Bacillus cereus mogu biti povraćanje, dijareja i grčevi u stomaku.

Da li ćete već primeniti ove preporuke?

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Da li pravilno odlažete hranu u frižideru? Niste svesni da pogrešno stavljamo namirnice

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje