• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pedijatar objašnjava kako prepoznati kada virusna infekcija kod deteta prerasta u bakterijsku

Vreme čitanja: oko 1 min.

Krvna slika i bris grla su ključni parametri

  • 0
Beba, bolesna beba Foto: Shutterstock

U zimskim mesecima skoro je nemoguće "ne pokupiti" jednu od silnih klica koje se šire vazduhom; za odrasle su najrizičnija mesta posao, prevoz i izlasci, dok su deca najviše ugrožena u vrtićima i školama.

Postoji mnogo tipova virusnih infekcija, od stomačnih do respiratornih, međutim ono što mnoge roditelje često buni jeste pitanje "kako prepoznati kada je virusna infekcija prerasla u bakterijsku?". Odgovor na ovu nedoumice daje nam naš sagovornik dr sci med. Saša Milićević, specijalista pedijatrije.

- Kod dece se najčešće javlja kombinacija obe infekcije - i virusna i bakterijska. Odnosno, infekcija počne kao virusna, a onda se na nju nadoveže bakterija koja može biti prisutna u telu. Teško je u početnoj fazi razgraničiti da li je virus ili bakterija, važna je krvna slika (osnovna i CRP), kao i bris grla.

- Ako bris pokaže streptokok, koji najčešće izaziva infekciju, onda mora da se administruje antibiotik. Ukoliko su nalazi brisa uredni, daje se simptomatska terapija bez antibiotika - zaključuje pedijatar.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Golubović: Povećan broj pregleda dece zbog respiratornih infekcija

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje