• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zašto nije zdravo jesti kasno uveče?

O. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najveći broj kalorija se upravo unosi uveče, čak 36 odsto, kako je pokazalo istraživanje

  • 0
Kasni obrok, kasno jelo, glad, glad noću, noćna užina Foto: Shutterstock

Koliko puta smo uhvatili sebe da jedemo kasno uveče? Ili završimo kasno sa poslom i dođemo gladni kući ili nam večernje grickalice prijaju uz film koji gledamo do kasno u noć. Većina nas zna da to i nije zdrava navika, ali zbog čega i koliko je loše uzimati hranu kasno uveče?

Nedavno objavljena studija koja je ispitivala navike 34.470 osoba starijih od 19 godina u periodu od 15 godina (od 2003. do 2018. godine) je pokazala da 35 odsto osoba unosi hranu u vremenskom prozoru koji je duži od 13 sati, dok 59 odsto njih unosi hranu posle 21.00. Pored toga, najveći broj kalorija se upravo unosi uveče, čak 36 odsto, kako je pokazalo istraživanje.

Suštinski, kao ljudska vrsta, mi smo evoluirali na način da tokom dana unosimo hranu, a da tokom noći čuvamo energiju. Promene u ovom ritmu mogu da dovedu do raznih zdravstvenih problema. Recimo, studije su pokazale da osobe koje unose hranu uveče tako da između unošenja hrane i odlaska na spavanje ostane manje od tri sata imaju mnogo češće gastro-ezofagealni refluks.

Međutim, da li postoji veza između kasnog unosa hrane i povećane telesne težine? U studiji koja je ispitivala ishranu 872 osobe, istraživači su ispitivali unos hrane unutar dva sata nakon buđenja, dva sata pre spavanja i u dva vremenska prozora tokom dana i povezanost sa telesnom težinom. Pokazalo se da su osobe koje su unosile hranu u periodu od dva sata nakon buđenja imali su manje šanse da budu gojazni, dok su one osobe koje su uzimale hranu u kalorijskoj vrednosti od 100 ili više kilokalorija u periodu od dva sata pre spavanja imale za čak 80% veći rizik da budu gojazni.

Više o ovome pročitajte na Vitality.rs.

(Ona.rs/Vitality.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Probali smo hipnoterapiju i prenosimo vam utiske

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje