• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Fitnes influenserka odbija da koristi mikrotalasnu: Otkriva i zdravstveni razlog

Vreme čitanja: oko 1 min.

Povela se polemika na društvenim mrežama oko toga

  • 1

Influenseri već uveliko kroje trendove i uglavnom na svojim profilima na društvenim mrežama daju savete šta treba kupiti i nositi, kako treba nešto uraditi i slično.

Jedan od poslednjih trendova jeste sledeći - ne korišćenje mikrotalasne pećnice.

Naime, fitnes influenserka Eši Bajns je otkrila zašto više od decenije nije posedovala mikrotalasnu pećnicu. Kada je ova majka dvoje dece podelila zabrinutost zbog kućnog uređaja odgovarajući na pitanja putem Instagrama, otkrila je da mikrotalasna pećnica uništava nutritivnu vrednost hrane, piše "Daily mail".

- Lično za mene verujem da ubijaju sve žive hranljive materije. Postoje mnogo bolje, zdravije opcije za zagrevanje hrane, a takođe tu je i radijacija - odgovorila je obožavaocu koji je pitao zašto nema mikrotalasnu pećnicu.

mikrotalasna, mikrotalasna pećnica Foto: Shutterstock/Zyn Chakrapong

Eši je rekla da voli da više voli fritezu i tiganj kada je reč o zagrevanju hrane.

Istina je sledeća - kako je internet preplavljen ovom tvrdnjom, u stvarnosti sve metode kuvanja, uključujući i kuvanje na pari, pečenje ili prženje na vazduhu - svakako uzrokuju razgradnju nekih hranljivih materija jer toplota može da promeni njihovu hemijsku strukturu. Ovo se posebno odnosi na predugo kuvanje hrane ili kuvanje na veoma visokoj temperaturi. Zbog toga što brže kuvaju hranu, mikrotalasne pećnice zapravo mogu sačuvati vitamine bolje od drugih metoda kuvanja, prema istraživanju Harvarda.

Mikrotalasna je takođe bolja u zadržavanju vlakana, koja su od vitalnog značaja za zdravlje creva, u poređenju sa povrćem koje se kuva pod pritiskom, prema studiji objavljenoj u Food Chemistri 2002.

Inače, nikada nije bilo istraživanja koja bi dokazala da mikrotalasne pećnice nanose bilo kakvu dugoročnu štetu ljudima.

Da li vi koristite mikrotalasnu pećnicu?

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Trikovi za lenje: Ubacila je jaja u mikrotalasnu i dobila fenomenalan doručak

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • Srebrni

    28. januar 2024. | 13:03

    Ma pamet joj izvire kroz uši....

    Podelite komentar