• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Majka se probudila u 4 ujutru i zatekla svoju kosu čvrsto obmotanu oko vrata sina (1), koji je bio u nesvesti

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Koji su simptomi "podvezivanja od kose" i kako da sprečite da vaša kosa postane zdravstveni rizik za vaše dete

  • 0

Jedna mama podelila je užasavajući trenutak kada je njeno jednogodišnje dete umalo preminulo nakon što se slučajno tokom sna upetljalo u majčinu kosu i umalo zadavilo dok su spavali zajedno u krevetu.

Mali je, naime, tokom noći, uskočio u krevet kod svojih roditelja i zaspao na majčinoj kosi u sredini između njih, kada su mu se obmotali pramenovi kose njegove majke oko vrata, tzv. sindrom podvezane kose. U pitanju je relativno retko stanje koje se dešava najčešće sa bebama i malom decom, a rizik se povećava kada mame pate od gubitka kose nakon porođaja.

Deleći priču na "Instagram" stranici "Tini Hearts Education", mama je rekla da je njen sin bio "nekoliko sekundi daleko" od smrti kada su roditelji shvatili šta se dešava.

- Moj partner se probudio u četiri ujutro i zatekao moju kosu čvrsto omotanu oko vrata mog sina, zbog čega je dete već počelo da gubi svest - napisala je ona, kako prenosi "The Sun".

Dečak je zaspao sa glavom položenom na maminoj kosi, a neki pramenovi su mu se našli oko vrata i prekinuli mu snabdevanje kiseonikom.

- Partner je tada počeo da mi čupa kosu, pokušavajući da oslobodi našeg sina - priča majka.

Dok su roditelji mahnito pokušavali da izvuku dečaka iz zamršene "ogrlice" od kose, stvari su krenule nagore.

- Dečak je prestao da diše, a mi smo zaista mislili da je zauvek otišao - priseća se majka.

Na sreću, u narednih nekoliko trenutaka, mališan je oslobođen, a roditelji su ga hitno prevezli u bolnicu. Na vratu je imao urezane duboke tragove davljenja, gde mu je dlaka upala u kožu, a lice mu je bilo prekriveno ispucalim krvnim sudovima, koji su mu iskočili dok je teško disao.

- Lekari su nam rekli da je bio veoma blizu smrti i da smo veoma srećni što je još ovde sa nama - objasnila je mama koja je podelila ovu priču u nadi da će i kod drugi roditelja male dece razviti svest od rizika povezanih sa dugom kosom i spavanjem u krevetu sa decom.

- Ovo je bio najstrašniji trenutak u mom životu, i to nije nešto na šta sam ikada bila upozorena, niti sam ikad pomislila da može da se dogodi.

Podvezi od kose obično se dešavaju na prstima na nogama i rukama, kada sprečavaju dotok krvi u te delove tela, ali u nekim ređim slučajevima obmotavanje se dogodi i na drugim mestima.

Kako zaštititi dete

Roditelji moraju redovno da proveravaju ekstremitete deteta - uključujući prste na rukama, nogama i genitalije - da li imaju podveze od kose.

Niki Jurcutz, stručnjak za prvu pomoć iz Fondacije "Tiny Hearts", predlože načine zaštite:

- Glavna stvar koju želite da izbegnete su dugi pramenovi koji bi mogli da im se omotaju oko vrata. Vezivanje kose u punđu ili pletenicu bi smanjilo rizik od podvezivanja kose oko delova tela vašeg deteta.

Simptomi sindroma "podvezivanja od kose"

Mesto gde se dogodi obmotavanje kose je obično veoma bolno za dete, tako da će beba sigurno mnogo plakati kada se to desi.

Stoga, neki očigledni simptomi uključuju iznenadni plač bez ikakvog vidljivog razloga, dette nemože da se smiri, pojavljuje se otok i crvenilo ili druga promena boje na delu tela gde je došlo do usecanja kose. I naravno vidljiva je uska linija oko tog dela tela.

Podvezi za kosu su opasni ako predugo ostaju neprimećeni. Kod beba postoji rizik da ozbiljno povrede ili čak izgube zahvaćeni deo tela. A ukoliko im se dlaka obmota oko vrata, postoji rizik i od smrti.

Podvezi od kose takođe mogu da izazovu komplikaciju koja se zove ishemija, odnosno nedostatak dotoka krvi u zahvaćeno područje.

Kako tretirati mesto podveza

Lečenje počinje prepoznavanjem problema. Stručnjaci kažu da će možda biti potrebno izuzetno pažljivo ispitivanje da biste uopšte pronašli kosu i da ćete možda morati da koristite lupu ili jako svetlo.

Za lečenje podveza možete da nanesete malu količinu kreme za uklanjanje dlaka, ali samo ako je koža oko tog područja nepovređena.

Zatim treba isprati zahvaćeno mesto sa toplom vodom.

Ako kosa ne može da se skine i još je umotana ili je koža probijena ili krvari, trebalo bi da odvedete svog mališana u najbližu hitnu pomoć. Isto važi i ako je izgubio svest ili ne diše.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Kako dojiti uspavanu bebu?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje