• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osobe koje do kasno ostaju budne, pod većim su rizikom: Studija objavila rezultate i upozorava mlade

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Veliki broj mladih osoba primenjuju ovakav način života, a ovo istraživanje upozorava na rizike

  • 0
umor, nesanica Foto: Shutterstock

"Noćne ptice", oni koji ne spavaju do kasno. imaju nešto veći rizik od razvoja nezdravih navika, a nova studija se pozabavila proučavanjem životnog veka ovih osoba.

Istraživanje, koje je nedavno objavljeno u časopisu "Chronobiology International", procenilo je podatke o skoro 23.000 blizanaca prikupljenih tokom više od 37 godina u Finskoj. Naučnici, uključujući i one sa Univerziteta u Helsinkiju, procenili su uticaj hronotipa pojedinca - prirodne sklonosti tela da spava u određeno vreme - na njihovo zdravlje. Nalazi sugerišu da postoji mali direktan doprinos hronotipa smrtnosti.

Međutim, istraživači su otkrili da je povećan rizik od smrti povezan sa jasno osobama koje ostaju budne do kasno i kasno se bude – posledica njihove veće konzumacije duvana i alkohola.

Sve je više dokaza da trajanje i kvalitet sna, kao i rad u noćnoj smeni utiču na zdravlje, a prethodne studije su otkrile da "noćne ptice" imaju veći rizik od dobijanja određenih bolesti, posebno srčanih problema.

Novo istraživanje pratilo je 22.976 muškaraca i žena starosti 24 godine od 1981. do 2018. godine.

Od pojedinaca je zatraženo da izaberu jedan od četiri moguća odgovora: "Ja sam definitivno jutarnja osoba"; "Ja sam donekle jutarnja osoba"; "Ja sam definitivno večernja osoba"; "Ja sam donekle večernja osoba".

Učesnici su praćeni 2018. kako bi se utvrdilo da li je neko od njih preminuo. Istraživači su takođe uzeli u obzir obrazovanje učesnika, dnevnu konzumaciju alkohola, status i količinu pušenja, kao i trajanje sna. Rezultati su otkrili da je 7.591 od blizanaca identifikovano kao "donekle" i 2.262 kao "definitivni" večernji tipovi, dok su za jutarnje tipove cifre iznosile 6.354 odnosno 6.769.

Spavanje, san, nesanica, topla noć, leto, tropske temperature Foto: Shutterstock

Večernje osobe, tačnije oni koji ostaju budni do kasno, su pile ili pušile više u poređenju sa jutarnjim tipovima, a "delimični" večernji tipovi su takođe imali manju verovatnoću da su prijavili da su spavali osam sati.

Više od 8.700 od skoro 23.000 učesnika umrlo je do 2018, prenosi "Yahoo".

Nalazi sugerišu da je šansa za umiranje od bilo kog uzroka bila devet odsto veća među određenim noćnim tipovima u poređenju sa ranim pticama.

Međutim, pušenje i alkohol su u velikoj meri uzrokovali ove smrti, a ne hronotip, rekli su naučnici, dodajući da svoje nalaze mogu povezati sa društvom u celini.

- Dugo vremena znamo da je veća verovatnoća da će oni koji preferiraju večernji tip da više piju, da imaju poremećaj upotrebe alkohola i da će takođe verovatnije koristiti druge supstance uključujući duvan - rekao je za "CNN" specijalista za medicinu za spavanje Banu Prakaš Kola.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje