• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zaboravite na druge gedžete, stižu pametne minđuše: Mere stres, temperaturu i prate ovulaciju

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mogućnost da se uporedi temperatura kože sa temperaturom okoline mogla bi da obezbedi ovim teoretskim pametnim minđušama mogućnost da utvrde da li onaj ko ih nosi ima groznicu, ima nezdravo nisku telesnu temperaturu ili je jednostavno pod uticajem okoline

  • 0
Pametna minđuša  za praćenje zdravlja, minđuše zdravlje Foto: Raymond Smith/University of Washington / Ferrari / Profimedia

Istraživači sa Univerziteta u Vašingtonu razvili su par termalnih, bežičnih pametnih minđuša dizajniranih da prate brojne zdravstvene parametre.

Visokotehnološki nakit ne samo da je nadmašio pametni sat u detekciji temperature kože u mirovanju, već istraživači kažu da može biti prilagođen za praćenje znakova stresa i groznice, praćenje ishrane i vežbanja, pa čak i za praćenje znakova ovulacije.

- Nosim pametni sat da pratim svoje lično zdravlje, ali otkrila sam da mnogi ljudi misle da pametni satovi nisu modni ili da su glomazni i neudobni - rekla je vodeći autor Kjujue (Širli) Ksue, studentkinja doktorskih studija Univerziteta u Vašingtonu.

- Takođe volim da nosim minđuše, pa smo počeli da razmišljamo o tome koje jedinstvene stvari možemo da dobijemo iz ušne resice.

Ta razmišljanja su dovela autorku do ideje o stvaranju pametnih minđuša koje bi mogle da prate temperaturu ljudskog tela kada su u direktnom kontaktu sa ušnom resicom. Istraživači su takođe shvatili da viseći dizajn nekih minđuša može poboljšati te podatke očitavanjima izvan tela.

- Otkrili smo da je detektovanje temperature kože na režnju, umesto na šaci ili zglobu, mnogo tačnije. Takođe nam je dalo mogućnost da deo senzora visi kako bismo odvojili sobnu temperaturu od temperature kože.

Pametna minđuša  za praćenje zdravlja, minđuše zdravlje Foto: Raymond Smith/University of Washington / Ferrari / Profimedia

Mogućnost da se uporedi temperatura kože sa temperaturom okoline mogla bi da obezbedi ovim teoretskim pametnim minđušama mogućnost da utvrde da li onaj ko ih nosi ima groznicu, ima nezdravo nisku telesnu temperaturu ili je jednostavno pod uticajem okoline.

- Umesto da je uparite sa uređajem, koji koristi više energije, minđuša koristi Bluetooth mod transmitovanja. Nakon očitavanja i slanja temperature, ona ide u dubok san da bi uštedela energiju.

Da bi izvršio svoje pametne funkcije, senzor temperature uređaja drži na uhu suprotni magnet. Istovremeno, viseći deo sadrži poseban senzor koji meri temperaturu okoline u prostoriji. Ova dva očitavanja, kažu istraživači, mogu ponuditi značajan uvid u zdravlje i dobrobit korisnika.

Jedna potencijalna primena uređaja uključuje preciznije praćenje povišene telesne temperature. U tom cilju, istraživači su tokom dana pratili temperaturu ušne školjke 20 zdravih pacijenata i pet pacijenata sa groznicom. Rezultati su pokazali duboko neslaganje između dnevnih temperatura zdravih pacijenata i bolesnih, što sugeriše potencijal minđuše za kontinuirano praćenje groznice.

Uz potencijal za praćenje obrazaca vežbanja i stresa putem malih promena telesne temperature, istraživači takođe kažu da postoji jedna posebno korisna funkcija koju njihove pametne minđuše mogu da ostvare, a koju pametni sat jednostavno ne može da obavi: praćenje ovulacije.

Iako trenutni prototip još nije komercijalno dostupan, istraživači koji stoje iza njegovog stvaranja kažu da može imati svoj izgled personalizovan sa prilagođenim oblicima poput cveta ili ukrašen određenim dragim kamenom bez negativnog uticaja na tačnost detekcije temperature.

U budućim dizajnima, istraživači kažu da će razmotriti prilagođavanje pametnih minđuša da rade na solarnu energiju ili čak kinetičku energiju generisanu sopstvenim nošenjem nakita. Takođe se nadaju da će razmotriti druge opcije nakita koji mogu da rade zajedno sa pametnim minđušama za obavljanje svih vrsta medicinskih analiza, piše "The DBrief".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kloniranje glasa veštačkom inteligencijom: Koliko zapravo zvuči kao prava osoba?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje