• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Biljka zanimljivog izgleda i ukusa sadrži benefite koje svi traže u voću: Fizalis je "bombica" puna vitamina

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na prvi pogled izgleda poput male mandarine, ali je vrlo jedinstvena

  • 0
physalis, fizalis, fisalis Foto: Pixabay

Biljku fizalis možda prepoznajete i pod drugim nazivima, poput fisalis ili peruanska jagoda, a jedna je od interesantnijih voćki po ukusu, ali i izgledu.

Fizalis je malo, narandžasto bobičasto voće, obavijeno suvim listovima. Možete ga jesti u raznim kombinacijama, a njegovi benefiti dolaze do izražaja u bilo kojoj formi: kuvano, sirovo ili u vidu džema.

Fizalis je odličan izvor vitamina C, koji pomaže u održavanju zdravog imuniteta i podstiče zarastanje rana. Ostali hranljivi sastojci koji se nalaze u fizalisu uključuju beta-karoten i vitamin K.

Imunitet

Jedna šolja fizalisa sadrži više od 50 odsto vitamina C.

Pomaže vašem telu da apsorbuje gvožđe i stvara druge antioksidante, kao što je vitamin E. Fizalis sadrži steroide zvane vitanolidi. Vitanolidi mogu pomoći u borbi protiv inflamatornih stanja, kao što su artritis, lupus i inflamatorna bolest creva, piše "Webmd.com".

Fisalis, Fizalis, Peruanska jagoda Foto: Pixabay

Jača kosti

Korišćenje ove voćke u ishrani može biti sasvim dovoljno da unesete potrebnu dnevnu količinu kalcijuma. Dakle, veoma je korisno za očuvanje zdravih mišića, regulisanje pulsa, hormona i jačanje kostiju.

Reguliše varenje i probavni sistem

Vlakna koja dobijate iz fazilisa pomažu u kretanju hrane kroz debelo crevo, kako bi se sprečila konstipacija. Takođe apsorbuje vodu u stolici kako bi je učinila mekšom i lakšem da prođe kroz vaš probavni sistem.

Iako izgleda poput mini-mandarina ili veoma žutih čeri-paradajza, ukus je veoma interesantan. Sadrži pravi balans kiselog i slatkog, a iznutra je tečnije teksture.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Budite fit sa Mirom: Brzi set vežbi za vrat

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje