• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li je fluorid iz paste za zube štetan?

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jako je važno da znate koje su mu pojedinosti

  • 0
pasta za zube Foto: Pixabay

Fluorid, redukovani oblik fluora, je glavni sastojak kojim se stomatolozi služe, a ujedno se i nalazi u kaladontu. Međutim, njegova primena je postala fokus već nekoliko godina jer jedni tvrde da je štetan, dok druga strana kaže da je dobar za zdravlje. Zato prenosimo informacije koje treba da znate o fluoridu.

Šta je fluorid?

Fluorid je element koji se prirodno nalazi u rekama, jezerima i okeanima, kao i u nekim namirnicama i pićima, prema Američkom udruženju stomatologa (ADA). Fluorid je poznat kao "prirodni borac protiv karijesa" i često se dodaje stomatološkim proizvodima, uključujući pastu za zube, kako bi zaštitio zube od karijesa. On pomaže u jačanju zuba, kaže Rebeka Henderson, vanredni profesor na Stomatološkom koledžu Državnog univerziteta u Ohaju.

- Zubi, kao i kosti u telu, sastoje se od minerala, prvenstveno od kalcijuma i fosfata. Kada neko ima karijes, bakterije se hrane rafinisanim ugljenim hidratima koje jedete i proizvode kiseli nusproizvod u ustima. Ova kiselina uklanja minerale iz zuba, razbijajući slojeve strukture zuba i na kraju dovodi do rupe ili šupljine na njegovoj površini. Fluorid pomaže da se ojačaju površine zuba vraćajući i čuvajući izgubljene minerale u zubu, sprečavajući stvaranje karijesa - kaže Henderson.

Može li fluorid da bude štetan?

Prema rečima stručnjaka, fluorid je koristan, piše "Yahoo". Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), smatra se "jednom od 10 velikih dostignuća javnog zdravlja 20. veka" zahvaljujući sposobnosti da spreči karijes. Međutim, previše fluorida može izazvati fluorozu koja se manifestuje kao bele pruge ili bele mrlje na gleđi.

Da li neko treba da izbegava fluorid?

Preporuka je da fluorid izbegavaju bebe mlađe od šest meseci jer upotreba fluorisane vode može povećati rizik od blage fluoroze. Za decu mlađu od dve godine treba konsultovati lekara ili stomatologa o upotrebi fluorisane paste za zube. Ako niste sigurni o vašim potrebama za fluoridom, vredi se obratiti stomatologu za personalizovane preporuke.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako pravilno oprati zube?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje