• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li patite od "gladi za vazduhom"? Lekari otkrivaju alarmantne uzroke i simptome - i kako da ih se otarasite

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Borba za dah se dešava češće nego što mislite

  • 0
Kašalj, kašljanje Foto: Shutterstock

Izraz "glad za vazduhom" zvuči kao nešto što je poteklo iz horor filma, ali je zapravo u pitanju stanje koje obolele ostavlja sa osećajem kao da ne mogu da udahnu. Da li vam ovo zvuči poznato?

Zapravo, to je veoma čest poremećaj, jer će jedna od 10 osoba doživeti tzv. dispneju - medicinski izraz za ovo stanje - u nekom trenutku svog života.

- To se dešava kada vaš mozak primeti nizak nivo kiseonika - rekla je za "The Sun" dr Sara Džarvis, lekar opšte prakse i dodala:

-  Često je kod problema sa plućima kao što su astma i hronična opstruktivna plućna bolest situacija kada ne stiže dovoljno vazduha u pluća. To takođe može da bude uzrokovano problemima sa srcem, gde srce ne pumpa efikasno i ne dovodi krv bogatu kiseonikom u organe.

Stanja srca kao što su angina, srčani udari, srčana insuficijencija i neki abnormalni srčani ritmovi kao što je atrijalna fibrilacija mogu takođe da izazovu kratak dah. A ovaj zastrašujući osećaj takođe može da bude i znak anksioznosti, objasnila je psiholog dr Kiren Šnak iz Oksforda.

- Jedna od fizičkih promena koje anksioznost izaziva u vašem telu je preusmeravanje kiseonika na velike mišićne grupe - rekla je ona u video snimku objavljenom na "TikToku" i dodala:

- To znači da se potražnja za kiseonikom povećava, tako da pokušavate da udišete sve više i više vazduha da biste zadovoljili tu potražnju. Tada osećate kratak dah, što izaziva veću anksioznost u vezi sa vašim disanjem i taj osećaj "gladi" za vazduhom.

Čovek gušenje Foto: Shutterstock

Termin "glad za vazduhom", odnosno borba za dah, je postao viralan na društvenim mrežama nakon što je dr Kvan Kin Pang, kiropraktičar sa sedištem u SAD, specijalizovan za funkcionalnu neurologiju, objavio video o tome.

- Pokušavate da dišete, ali vam se dah ne čini dovoljnim - rekao je doktor i dodao: - Prisilno zevate, ali još uvek ne možete da dobijete dovoljno vazduha da ispuni vaša pluća. Kao da u vazduhu nema kiseonika ili kao da su vam pluća preslaba.

Video je pregledan više od 18,2 miliona puta, a hiljade ljudi su se obratile komentarima kako bi zahvalile stručnjaku što je konačno dao ime za tajni simptom.

- Toliko dugo pokušavam da objasnim ovaj osećaj, hvala vam na ovome - napisao je jedan korisnik, a drugi se nadovezao: - Ovo mi se često dešava, počinjem da paničim kada ne mogu da nateram pluća da se napune. Konačno sam pronašao odgovarajući opis onoga što osećam.

Kako ovo stanje može da se popravi? 

U naknadnom videu, dr Kiren je demonstrirala vežbu koja može da pomogne u stabilizaciji disanja.

- Umesto da kratko, plitko udišete iz grudi, morate disati iz stomaka - rekla je ona.

Počela je tako što je stavila ruke ispod grudnog koša i udahnula kroz nos. Dok to radite, trebalo bi da osetite kako vam se dijafragma (mišić u obliku kupole koji se nalazi ispod pluća i srca) pomera prema stomaku.

- Sada zadržite dah oko pet sekundi pre nego što izdahnete - dodala je ona da obavezno pokušajte da izbacite dah do kraja: - Osećaj gladi za vazduhom će prestati kada budete disali normalnom brzinom i kada se ravnoteža gasova u mozgu i krvi vrati u normalu.

Kada tražiti pomoć?

Kratak dah možda ne predstavlja razlog za brigu, ali ponekad može biti ozbiljan problem i biće vam potrebna medicinska pomoć.

Trebalo bi da posetite svog lekara opšte prakse ako vam se otežano disanje pogorša kada obavljate svoje uobičajene aktivnosti ili kada ležite.

Ali ako imate ozbiljne poteškoće sa disanjem i ne možete da izgovorite nijednu reč, pozovite hitnu pomoć.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Budite fit sa Mirom: Baletske vežbe za listove koje nisu samo za dame

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje