• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Koje su prednosti šetnje na otvorenom, a koje one na traci u teretani: Šta vi radije birate?

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bitno je da ste fizički aktivni

  • 0
Šetnja (trčanje) na traci u teretani Foto-kolaž: Shutterstock, Unsplash

Ako ste rešili da se posvetite fizičkoj aktivnosti, to je za svaku pohvalu, ali neretko se uglavnom svi odlučujemo da to vežbanje bude u teretani, pa se postavlja pitanje da li ima razlike u hodanju napolju ili u zatvorenom?

Interesantno, postoje prednosti i nedostaci, pa vam poređenje ove dve radnje možda može pomoći da se opredelite za pravi izbor.

Prednosti hodanja napolju

- Nijedna od dva koraka nije potpuno isti, posebno na stazi ili na trotoaru: angažuju se malo drugačiji mišići, a možda čak i angažujete više mišićnih grupa na otvorenom u odnosu na traku za trčanje - objašnjava doktorka Tereza ​​Šumejker, fizioterapeut sa teton terapijom u Vajomingu.

Nekoliko istraživačkih studija potvrđuje i da hodanje po neravnim površinama podstiče koordinaciju, mišićnu snagu, ravnotežu i kvalitet života, pomažući u izgradnji motoričkih veština koje sprečavaju padove u kasnijim godinama.

Isto tako, šetnja na otvorenom može da smanji spoljašnji stres, kao i radnu ili porodičnu dramu. Kada ste napolju, stimulišete proizvodnju vitamina D koji ima niz zdravstvenih prednosti, piše "Shape".

Trčanje, šetnja, hodanje Foto: Shutterstock

Prednosti hodanja na traci

Kada je loše vreme napolju, onda je traka za trčanje pogodno rešenje. Istina je da tako nemate izgovor da ne vežbate. Kada ste na traci, imate priliku da uradite još nekoliko stvari poput provere rasporeda za naredni dan, obavite neodložan razgovor i slično.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Budite fit sa Mirom: Baletske vežbe za listove koje nisu samo za dame

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje