• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Najnoviji savet za lepotu i zdravlje Gvinet Paltrou mogao bi da bude i koristan

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Izdvojite 10 minuta tokom dana da meditirate otvorenih očiju

  • 0
Gwyneth Paltrow Gvinet Paltrou Foto: Tanjug/AP/Jordan Strauss

Gvinet Paltrou ima reputaciju da zbog svojih prilično čudnih velnes navika ostavi ljude zbunjene, ali njen najnoviji savet može da bude i veoma koristan.

U svetu u kojem je glumica delila svoje nekonvencionalne proizvode i praktične savete, ovaj put je skrenula pažnju na meditaciju sa otvorenim očima. Naime, dobitnica Oskara koja ima 51 godinu, pokrenula je aplikaciju za meditaciju "Moments of Space" u saradnji sa njenim osnivačem Kim Litl, koji je budista i programer softvera.

- Kada naučite kako da meditirate otvorenih očiju – nešto što bukvalno možete da ugradite u bilo koje vreme – ostajete angažovani u svetu, ali i dalje ste veoma povezani sa samim sobom. Osećate se celovitije - prenela je glumica neke od prednosti ove vrste meditacije.

Ovaj metod zapravo nije novost, već je ukorenjen u drevnim praksama.

Može li se meditirati otvorenih očiju?

Dr Rohan Nagar je velnes trener i lekar sa sedištem u Londonu. On je iz Gudžarata u Indiji i radio je u Engleskoj i Indiji kao ajurvedski praktičar. Takođe ima klinike u Londonu, SAD i Brazilu.

Ajurveda je holistička indijska praksa stara hiljadama godina. Ime se prevodi sa sanskrita na engleski kao "znanje o životu" i kaže se da informiše kako telo i um funkcionišu u odnosu na različite elemente.

Meditacija Pixabay.com

Meditacija otvorenih očiju poznata je kao trataka (sanskrit za "gledati") i kaže se da ima gomilu prednosti.

- Trataka je tehnika meditacije koja uključuje fokusiranje očiju – i, zauzvrat, uma – kroz namerno, ali opušteno gledanje - rekao je dr Rohan za Metro.co.uk: - U početku se ova praksa radi sa otvorenim očima na spoljašnjem objektu. Zatim napreduje do unutrašnje prakse zatvorenih očiju i gledanja u prazninu.

Kako meditirati otvorenih očiju

Postoje različiti oblici Trataka, a najpopularniji oblik je gledanje u sveće. To je zato što su ljudi inače prirodno opčinjeni plamenom.

Ali ne morate da imate upaljenu sveću da biste pratili ovu wellness praksu. U stvari, ne morate da sedite u klasičnom položaju lotosa da biste učestvovali u meditaciji, kao što je je ustaljeno mišljenje.

- U svim oblicima tratake možete da integrišete svesnost daha ili da ponavljate mantru koju smatrate korisnom - objasnio je dr Rohan, koji ističe da pronalaženje mesta za sedenje zatvorenih očiju može da bude stresno samo po sebi, ali da trataka može da se obavi skoro svuda, uključujući i javni prevoz (mada se obično preferira tiha i mirna lokacija.)

Da biste započeli, fokusirajte se na objekat.

- Objekat može biti gotovo bilo šta, iako su najpopularniji izbori plamen sveće, crna tačka na belom zidu ili slika od posebnog značaja za vas - objašnjava dr Rohan: - Drugi objekti koji se koriste su vaša slika u ogledalu, providno staklo, igla, struja vode, mesec na nebu ili prvi minuti izlazećeg sunca.

Trebalo bi da gledate u objekat bez preteranog fokusiranja jer je ključno da vaš pogled bude "mekan". Gledajte jedan do tri minuta pre nego što zatvorite oči nekoliko minuta i nastavite da "gledate" u sliku tog predmeta - u svom umu.

Dr Rohan je upozorio da ne vežbate duže od deset minuta.

- Ne naprežite oči. Ako osetite nelagodnost, trepnite i nastavite sa vežbanjem - rekao je: - Ali ne pomerajte zenice.

Koje su prednosti meditacije otvorenih očiju?

Pored dobro poznatih prednosti meditacije, kao što su smanjenje stresa i anksioznosti, povećanje fokusa, borba protiv nesanice, pa čak i sprečavanje kardiovaskularnih bolesti, za trataka se kaže da poboljšava koncentraciju, pamćenje i snagu volje, smiruje anksiozni um, balansira aktivnost na dve hemisfere mozga.

Klaudija Dumond, holistički zdravstveni trener i osnivač usluge blagostanja Minimondo takođe je obožavalac ove prakse.

- Ovo može biti osvežavajuća i svestrana praksa, koja otvara svet mogućnosti - rekla je ona za Metro.co.uk: - Ključ je održati opuštenu, ali fokusiranu svesnost, nežno se vraćajući u dah ako vam um odluta. Da li ćete da meditirate zatvorenih ili otvorenih očiju je lični izbor i zavisi od toga šta vam najbolje odgovara. Meditacija zatvorenih očiju je tradicionalnija i može biti od pomoći za unutrašnji fokus i duboku relaksaciju. S druge strane, meditacija otvorenih očiju može biti odlična za negovanje svesti i ostanak u vezi sa svojim okruženjem.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Probali smo hipnoterapiju i prenosimo vam utiske

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje