• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Teri i Keri su prošle kroz preventivnu hemioterapiju: Danas pozivaju Kejt Midlton da "ostane pozitivna"

M. M.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Majke koje su se upoznale dok su se zajedno suočavale sa dijagnozom raka ukazuju na važnost toga što je princeza od Velsa podelila svoju dijagnozu sa svetom

  • 0
Kate Middleton, Kejt Midlton Foto: Ferrari / Profimedia

Teri Grejs je čak dva puta preživela rak i preventivnu hemioterapiju, zbog čega, na osnovu svog iskustva - poziva Kejt Midlton da "ostane pozitivna" dok se bori sa svojom podmuklom bolešću.

Ova pedesetogodišnjakinja osetila je oštar bol ispod pazuha i "malu kvržicu veličine graška" ispod desne dojke još 2011. godine, ali je ignorisala simptome. Na svu sreću, njen pokojni suprug Mark joj je zakazao pregled kod lekara opšte prakse koji je doveo do dijagnoze raka dojke.

Britanka i majka troje dece tada je započela dug put do oporavka koji je obuhvatao skoro sve - od operacije uklanjanja tumora, preko lumpektomije, zatim kurs "adjuvantne hemioterapije", tretmani koji su osigurali da se oslobodi raka.

zena, Pacijent, Bolest, Rak, Terapija Foto: Shutterstock

Teri danas ističe, kako prenosi "Independent," da zahvaljujući svom iskustvu može da se poistoveti sa princezom Kejt, koja je otkrila 22. marta da je njena operacija abdomena u januaru ove godine dovela do otkrivanja i dijagnoze raka, zbog čega je trenutno na "preventivnoj hemioterapiji".

Inače "preventivna hemioterapija" nije priznati medicinski termin, odnosno lekari koriste frazu "adjuvantna hemioterapija", odnosno vrsta hemioterapije koja smanjuje rizik od povratka raka tako što ubija sve ćelije koje su se odvojile od glavnog tumora pre operacije.

- To je užasan put. Prošla sam šest meseci adjuvantne hemioterapije. Bila sam veoma loše, izgubila sam kosu, nisam mogla da jedem. Kada sam prvi put čula vesti o Kejt, bila sam veoma uznemirena jer znam da se ona suočila sa mnogo stigme i da joj je potrebna privatnost. Niko ne zna kako sve to izgleda, osim ako niste prošli kroz to. Sama dijagnoza je dovoljno zastrašujuća, a kamoli lečenje. Ona deluje zaista pozitivno i mora da ostane pozitivna, jer to je jedini način da kroz to prođete. Samo bih poručila Kejt: "Molim te ostani pozitivna - pogledaj svoju decu - to nije smrtna kazna!" - poručila je Teri princezi.

Pa iako nije poznato koju vrstu raka Kejt ima, ona se oslanja na princa Vilijama, jednako kao što je Teri na supruga Marka, za kojeg tvrdi da je bio njena stena tokom prve borbe protiv raka.

- Kada su mi rekli da imam rak, samo sam poželela da pobegnem. Radila sam kao medicinski sekretar na Klinici za rak Klatenbridž, na istoj klinici na kojoj ću bila podvrgnuta lečenju. Iako sam znala sve i dalje je bilo zastrašujuće. Sećam se da sam sedela na krevetu prvog dana hemioterapije i dok sam vadila krv, videla sam ženu bez kose i počela da paničim. Samo sam mislila: "Ne želim ovo." Mark se od tada brinuo za mene, bio je tu na svakoj sesiji hemioterapije i sedeo bi sa mnom cela tri sata - preseća se Teri.

Princ Vilijam i Kejt Midlton Foto: DPPA / ddp USA / Profimedia

Teri je prošla kroz svoju prvu bitku nakon šest meseci hemioterapije, radioterapije i toloksifina - leka koji se koristi za lečenje žena pre menopauze. Tri godine nakon što je Teri ozdravia, njen suprug Mark je iznenada umro od posledica otkazivanja bubrega u 42. godini.

Život se nastavio i 13 godina nakon prve dijagnoze, Teri je primetilalda joj se koža "privezuje" oko iste dojke i još jednu kvržicu veličine graška na drugom mestu. Očekujući najgore, zakazala je termin za mamograf i biopsija je otkrila da ima rak dojke - po drugi put.

Ovoga puta morala je da se suoči sa bitkom bez muža i sama na jezivim bolničkim odeljenjima zbog ograničenja kovid-19 (2020. godina). Tumor je bio veličine 83 milimetara, zbog čega je podvrgnuta tromesečnoj hemioterapiji i punoj mastektomija desne dojke.

Sudbina je htela da, dok je čekala na operaciju, upozna Keri Pričard (57), koja je privukla Terinu pažnju u svojim pantalonama koje su imale desen isrctan kao ženske dojke. Keri je takođe u tom periodu pronašla kvržicu u desnoj dojci - a rutinski mamograf je doveo do otkrića tumora od osam centimetra na levoj dojci.  Dve pacijentkinje uskoro  i ubrzo su postali čvrsti prijatelji.

- Redovno sam išla na mamograf, možda desetak puta već, ali ovaj put su primetili masivnu kvržicu u levoj dojci. Čim su me odmah pozvali posle pregleda, sve lampice su mi se popalile. Rekli su mi da su pronašli malo kalcifikacije što može da znači rane znake raka. Otišla sam na ultrazvučni pregled i rekli su mi da sumnjaju da je rak. Samo sam briznula u plač - priseća se Keri.

Dve žene, rak Foto: Shutterstock

Ona se oslobodila raka nakon šest meseci hemioterapije i 12 meseci injekcija herceptina. Zatim je imala mastektomiju, nakon čega je usledio kurs radioterapije, a sada ima tetovažu na mestu gde je nekada bila njena dojka. Kao majka dvoje dece, takođe je osetila vezu sa princezom i njenim teškoćama da podeli dijagnozu sa svojom decom.

- Užasno je tako nešto reći svojoj deci... Vaš posao je da ih zaštitite, a ona rizikuju da vas izgube. Ali to nije smrtna presuda - prognoze su prilično dobre, posebno ako se rak uhvati rano. Bio sam u formi, zdrava, trenirala sam i nisam jela "smeće". A ipak, to može da se dogodi svakome - bez obzira na društvenu skalu, čak i sa najboljim zdravstvenim tretmanom na svetu - zaključuje Keri.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Princeza od Velsa objavila da je pod preventivnom hemioterapijom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje