• 0

Vreme čitanja: oko 6 min.

14 načina na koji se žensko telo menja kako stari: I toga se ne treba stideti

M. M.

Vreme čitanja: oko 6 min.

Industrija lepote želi da mislite da je vaše telo koje stari čudno. A nije

  • 0
žena, buđenje, starenje, jutro Foto: Shutterstock/fizkes

Dok ste prolazili kroz pubertet, najverovatnije vam je makar jednom rečeno da će se vaše telo promeniti.

Ako ste imali sreće, vaši roditelji učinili su sve da se osećate voljeno i prihvaćeno tokom tog procesa, vodeći vas kroz brijanje i dezodoranse i sve faze promene i rasta vašeg tela. Ali pubertet nije jedini put kada se naša tela menjaju. Retko ko govori o tome koliko su prirodne i zdrave naše doživotne hormonalne promene - one koje uzrokuju da naša koža olabavi i da se nabora, one koje nas čine kvrgavim i menjaju masno tkivo.

Ove promene na našim telima kako starimo su apsolutno normalne i donekle neizbežne. I nemate čega da se stidite.

Starenje može da bude lepo. Da bismo sebe videli na ovaj način, moramo da odbacimo društvenu poruku da je starenje loše i da je nešto protiv čega moramo da se borimo.

U stvari, to je bitka koju nikada nećete dobiti. Ali ono što možete je da ostanete svoji i postojani. A da bi to uradili, potrebno je da počnete da pričate o smešnim, čudnim i neočekivanim stvarima koje se dešavaju kako starite.

Imajte na umu da je svako telo jedinstveno i da odradite svoje. I kako navodi "Your Tango", možda doživite sve navedene promene, nijednu od njih, ili pak imate svoju specifičnu listu promena, ali bez obzira na sve, važno je da zapamtite da niste sami.

Nega lica, starenje, bore, koža Foto:Shutterstock

1. Oblik tela se može promeniti

Ovo je sasvim normalno. Najteži deo te promene je što morate da naučite kako da se obučete udobno (i slatko) svaki put kada se oblik tela promeni.

Kada ste bili mlađi bilo je sigurno daleko lakše pronaći odeću koja vam pristaje. A onda ste možda dobili bebu i grudi su vam postale veće ili ste nabacili neki kilogram više. Morali ste da se prilagodite toj promeni.

Kada ste zašli u kasne tridesete, odjednom ste sigurno dobili stomačić i kukove, a farmerke koje ste nosili do nedavno su vam postale neudobne i nisu vam pristajale. Ovo je prilično tipično, jer smanjenje estrogena može dovesti do toga da žensko telo skladišti više stomačne masti - čak i ako se ne ugojimo.

A onda u četrdesetim, telo se ponovo promenilo. I to je sve normalan i čak zdrav proces.

2. Kosa i obrve mogu postati tanji

Možete koristiti razne proizvode da biste umanjili ovaj efekat, ali ako ga primetite i vaš lekar misli da je to samo prirodno starenje, znajte da je to vrlo čest slučaj.

Većina žena je u tom klubu, samo ne primećuje tuđu gustinu kose koliko svoju! Isto važi i za vaše obrve.

Još jednom su za sve krivi hormoni, ali je sve to - sasvim normalno. Hormoni koji pomažu u stimulaciji folikulskih vlakana su smanjeni i često postoji mala dominacija testosterona. Zbog starenja i promene životne sredine, neki folikuli dlake potpuno prestaju da proizvode novu kosu.

3. Koža i mišići na rukama mogu da klonu

To su fizika i hormoni. Stvari vremenom labave. Da, možete da vežbate i pokušavate da smršate, ali vaše ruke neće izgledati kao kada ste imali 22 godine. I to je sasvim u redu.

Ovo će se verovatno dogoditi i na koži na leđima. To je samo život i nije odraz vašeg zdravlja ili blagostanja. Jednostavno ima veze sa gubitkom kolagena u telima, kao i smanjenjem ukupne mišićne mase.

4. Koža stomaka će se verovatno mnogo promeniti

Ovo je posebno tačno ako vam je stomak dosta porastao tokom trudnoće, od čega ste moguće dobili strije i trbušne nabore. Ali vaša koža takođe može i da izgubi tonus, promeni teksturu i postane kvrgava ili neujednačena na način na koji niste očekivali čak i mnogo posle rođenja bebe.

Opet, i to ima veze sa tim dosadnim starim hormonima.

5. Stomak će možda drugačije da se presavija

To je nešto više od običnog gojenja ili strija. Nema sumnje da ima veze sa kolagenom, mišićnom masom i hormonima, kao i sve ostalo. Samo znajte da se to dešava skoro svima, i sasvim je u redu.

6. Grudi bi mogle da se opuste

Možete ih podići ili poboljšati plastičnom hirurgijom, i ako vam to ima smisla, uradite to. Ali vaše grudi su lepe bez obzira na sve. Samo budite sigurni da vodite računa o zdravlju dojki tako što ćete posetiti svog lekara i pratiti njegove savete što se tiče redovnih pregleda i mamografija.

Ostale promene možete da pročitate u nastavku teksta/na drugoj strani.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Masaža koja vraća sjaj i mladalački izgled kože: Sa svojih 10 prstiju izbrišite godine sa lica

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje