• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

U plućima joj godinama zaglavljen kontraceptivni implant: Hoće ponovo da zatrudni, ali on ne sme da se vadi

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pismo njenog doktora potvrđuje da je implant "zastao u grani plućne arterije" njenog levog pluća. U pismu se kaže da je verovatno da je u trenutku umetanja ili ubrzo nakon toga prošao kroz krvne sudove, desnu stranu njenog srca i u arteriju

  • 0
contraceptive implant Foto: Shutterstock

Nakon tri godine od ugradnje kontraceptivnog implanta u levu nadlakticu, Rebeka Hardi je rešila da ga izvadi, a nije ni slutila da je on odavno "zalutao" u plućima i da joj je život u opasnosti.

Rebeka Hardi, iz Notingemšira, otišla je da izvadi implantat veličine šibice jer joj je bio u levoj ruci tri godine.

- Nikada ga nisam osećala u levoj ruci, nazvala sam kliniku sledećeg dana nakon što sam ga ugradila i rekla da ga ne osećam u ruci, i rekli su mi da sačekam i nazovem ponovo ako i dalje ne osećam to, rekla je Rebeka, majka Leksi i Dekstera.

Kasnije tog meseca posetila je kliniku gde joj je rečeno da ne brine i da je samo dubok postavljen.

Međutim, u martu 2021. bila je rešena da želi da ga izvadi. Umesto da to prođe kao rutinska stvar -  ispostavilo se da ni njen doktor, a ni drugi nisu mogli da ga lociraju. Na kraju je pronađen u jednoj od plućnih arterija koje prenose krv od srca do pluća i to nakon rendgenskog snimka.

Rebeka je odmah upozorena na potencijalne opasnosti uklanjanja implantata, jer su se lekari bojali da bi mogao da pokida arteriju ako se izvadi. Doneta je odluka da ga ostave tu gde jeste.

- Data mi je mogućnost da pokušam da pokušam da uklonim, ali su mi rekli da je to veoma opasna procedura. Ne postoji 100 odsto šansi da to prođe kako treba ili da je čak moguće da bude uklonjeno. Osim toga, to bi moglo pogoršati stvari i pokidati moju arteriju. Pošto nisam imala znakova problema ili poteškoća tokom godina, pristala sam da ga ostavim gde jeste i da ne rizikujem jer je to velika procedura. Imam dvoje dece o kojima treba da razmišljam.

@dailymirror A woman has revealed her shock after doctors found her contraceptive implant had travelled to one of her pulmonary arteries – and it can’t be removed #dailymirror #breakingnews #fyp ♬ original sound - Daily Mirror

Što se tiče nove trudnoće, rečeno joj je da će i dalje moći da zatrudni, ali možda će proći otprilike osam godina da se hormoni u potpunosti dovedu u red. Ponuđena joj je podrška ako ikada poželi da pokuša da ima još dece.

Pismo njenog doktora potvrđuje da je implant "zastao u grani plućne arterije" njenog levog pluća. U pismu se kaže da je verovatno da je u trenutku umetanja ili ubrzo nakon toga prošao kroz krvne sudove, desnu stranu njenog srca i u arteriju.

Rebeka je takođe podelila svoju priču za "TikToku", gde je snimak do sada prikupio preko 1,2 miliona pregleda.

- Trenutno se osećam veoma depresivno zbog cele situacije tokom godina i saznanja da je u meni zauvek. Emocionalno sam slomljena jer mislim da će mi trebati mnogo vremena da ponovo zatrudnim, ali samo pokušavam da razmišljam pozitivno.

Portparol univerzitetskih bolnica u Notingemu rekao je da su joj ponudili termin da bi mogli da se posavetuju o njenom stanju i lečenju po potrebi, prenosi "Daily Mail".

- Nažalost, migracija implanta je poznata, retka komplikacija (1 od 1,3 miliona); Britanska regulatorna agencija za lekove i zdravstvene proizvode (MHRA) izdala je bezbednosno upozorenje o riziku 2016. godine. Što znači da je svakako bila upozorena na moguće poslednice.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Stručnjaci: U Srbiji se malo zna o HPV, vakcina je rešenje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje