• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ima 12 unuka i oborila je Ginisov rekord: Provela duže od četiri sata u planku

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Završila je magistarske studije vežbajući

  • 0

Žena iz Alberte postavila je 27. marta ove godine impresivan Ginisov svetski rekord u fitnesu. Naime, 58-godišnja Dona Džin Vajld napravila je pravi podvig nakon što je držala najduže položaj planka, odnosno tzv. izdržaj na podlakticama.

Vajldova je oborila rekord za žene tako što je zadržala plank impresivnia četiri sata, 30 minuta i 11 sekundi.

Put ka postajanju šampionke u planku, kako prenosi "Guinness world records", za ovu ženu počeo je sa njenom povredom pre 12 godina, od kada je odlučila da gura sebe sve dalje i više kako bi produžavala vreme u izdržaju.

Međutim, kako otkriva, veoma joj je pomoglo i to što je za vreme držanja planka mogla da obavlja više zadataka dok bi vežbala izdržaj u položaju daske. Pored gledanja filmova u položaju daske, Dona Džin je čitala i knjige, pa čak i završila svoje svoje magistarske studije dok je vežbala.

- Jednostavno sam volela da to bude deo moje rutine vežbanja, ali sam mogla i da čitam u isto vreme. Nekako bih izgubila pojam o vremenu dok sam čitala - otkrila je ova neverovanta žena.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by SheThePeopleNEWS (@shethepeoplenews)

Vajldina porodica je prva videla njen napredak i postavila je porodični cilj, a kada ga je pobedila, tada se okrenula ka tome da pokuša da pogura i rekord.

Kada je bila spremna da pokuša da podigne svetski rekord, Vajldova je kontaktirala sa Ginisovom knjigom svetskih rekorda i organizovala događaj. Sve se odigralo u 27. marta u pozorištu u srednjoj školi Magrat, gde je Vajldova ranije bila učiteljica i zamenik direktora.

Sudija je poslat da nadgleda pokušaj, a na sceni je bila i filmska ekipa iz Kalgarija.

- Bilo je zabavno održati ovakav događaj u našem pozorištu, jer su došli i đaci i nastavnici, i sedeli su na prostirkama na podu i posmatrali ceo događaj - priseća se sad Vajldova, koju je pored školaraca bodrilo i njenih 12 unučadi, što je njihovoj baki mnogo značilo u tom trenutku.

Ova neverovatno izdržljiva žena podelila je i nekoliko saveta za sve one koji žele da poboljšaju svoju veštinu u planku ili bilo koje druge veštine.

- Nastavite da pokušavate i nastavite da vežbate. Kada morate da čitate ili radite na računaru, samo se smestite na pod u plank i uradite to na podu - ističe Dona Džin koja, iako se oseća neverovatno, ni sama još ne može da veruje šta je postigla i kaže da ima osećaj kao da sanja da je postigla svetski rekord nakon više od decenije svakodnevnog vežbanja.

Kako je utvrdio zvanični Ginisov sudija, Vajldino vreme od četiri sata, 30 minuta i 11 sekundi nadmašilo je rekord koji je postavila druga Kanađanka Dana Glovacka 2019. godine - za više od 10 minuta.

Svetski rekord u planku za muškarce trenutno iznosi devet sati 38 minutai  47 sekundi, a prošle godine ga je postigao Josef Šalek iz Češke.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Budite fit sa Mirom: Brzi set vežbi za jaka leđa i pravu kičmu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje