• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Pronašli joj rak i dali joj samo 15 meseci života: Nikada ga nije ni imala, a i dalje plaća grešku lekara

J. V.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Lisa je rekla da je prvobitni izveštaj koji joj je dijagnostikovao terminalni rak prosleđen u bolnicu, ali su zbog svoje politike tražili da urade i oni svoje testove na slezini

  • 0
rak Foto: Shutterstock

U jednom trenutku sve se svelo na borbu za život - saopšteno joj je da ima rak i da ima svega još 15 meseci života. Lisa Monk otišla je u bolnicu na skeniranje krajem 2022. nakon što je trpela bolove u stomaku za koje je sumnjala ih uzrokuje kamen u bubregu.

Skener je pokazao da ima dva kamena u bubregu, ali i masu na slezini, koja je na kraju uklonjena u januaru 2023. Upravo je slezina bila poslata na patologiju u tri različite laboratorije, a tek u četvrtoj je otkriveno da je pozitivna na agresivni oblik raka krvnih sudova.

Ova 39-godišnjakinja je rekla da joj je na pregledu nakon operacije slezine rečeno sve o njenoj terminalnoj dijagnozi raka i tvrdi da joj je dato "optimističnih" 15 meseci života. Lisa je zatim upućena na onkologiju i nakon što je prisustvovala svom prvom pregledu u martu 2023. odmah je hospitalizovana kako bi započela svoju prvu rundu hemioterapije.

Nakon što je izgubila svu kosu, Lisa je prošla još jednu rundu veoma agresivne hemioterapije, zbog čega je imala kao nuspojavu kožu srebrnkaste boje i konstantno povraćanje, piše "Daily Mail".

Međutim, ovde dolazi do preokreta, jer joj je na rutinskom bolničkom pregledu u aprilu rečeno da nikada nije imala rak i da je izveštaj iz laboratorije bio pogrešan.

Kako je došlo do greške

Besna što su joj lekari "čestitali" umesto da se izvinjavaju za nedopustivu grešku, Lisa kaže da je ostala u dugovima i da joj je organizam propatio zbog nepotrebne hemioterapije.

- Dijagnostikovan je vrlo redak, superterminalni tip raka koji se zove angiosarkom bistrih ćelija. Otišla sam da posetim svog doktora posle operacije kada mi je saopštena vest. Bila sam sa mamom i on me je pitao da li je u redu da saopšti loše vesti pred njom. Tada mi je rekao da je u pitanju rak. Pala sam u šok. Dijagnoza je bila užasna i oni su mi rekli da je terminalna - opisuje Lisa i nastavlja:

- Bio je to tip raka krvnih sudova koji je pronađen u slezini i rečeno mi je da je najoptimističnija stvar ta što mi ostaje 15 meseci života. Nakon što sam ostavila mamu kod kuće, otišla sam do reke i pomolila se jer nisam bila spremna da odem kući i kažem svom mužu.

Do kraja tog dana skupila je snage da saopšti i muži i svojoj deci, ali bez pominjanja o agresivnosti raka i o lošim prognozama.

Lisa je rekla da je prvobitni izveštaj koji joj je dijagnostikovao terminalni rak prosleđen u bolnicu, ali su zbog svoje politike tražili da urade i oni svoje testove na slezini.

Nakon što je njen organ testiran, ona kaže da je bolnički test bio jasan, uredan nalaz, bez raka, ali da bolnica taj svoj izveštaj nije proveravala sve do aprila. Za to vreme Lisa je već prošla kroz hemioterapiju.

Kada je medicinska sestra razgovarala sa njom u toku lečenja o simptomima, a zatim pogledala u izveštaje u računaru, videla je kakva je greška nastala. Istrčala je iz sobe i počela panično da traži doktora. Doktor je ušao u prostoriju i Lisi ispričao dosta toga, priču punu medicinskih izraza, da bi joj tek na kraju rekao da nema rak.

- Bila sam zbunjena jer su se ponašali kao da je to loša stvar. Samo sam mislila da, ako nemam rak, da to znači da hemioterapija radi. Doktor mi je tada rekao da nikada nisam ni imala rak. U tom trenutku izgledala sam kao da imam rak i osećala sam se kao da imam rak dok sam povraćala, bila sam bolesna i koža mi je bila srebrnasta zbog hemioterapije. Doktor mi je tada čestitao, što mi je jako smetalo. U to vreme sam bila u šoku, ali sada osećam da bi prikladniji odgovor bio "izvini".

Uprkos svemu i dalje plaća nepotrebno lečenje

Da bi joj sve bilo jasnije, tražila je kopiju bolničkog patološkog izveštaja i otišla u hodnik da nazove muža i nekako mu saopšti vesti.

- Prvi patološki test koji sam dobila iz laboratorije ukazao je da imam rak i da sam počela da se lečim na osnovu ovog izveštaja, ali je onda bolnica uradila sopstveni patološki test jer je to bila njihova politika. Kada sam stigla kući, preslušala sam snimak pregleda kod mog doktora jer sam uspela da ih snimim u slučaju da propustim bilo kakvu informaciju i sinulo mi je o datumu kada su dobili svoj bolnički izveštaj. Pogledala sam ga i bio je datiran mesec dana pre ovoga. Imala sam hemioterapiju za to vreme i mogli su da mi kažu mesec dana ranije, a ja bih izbegla drugu rundu hemioterapije da su se potrudili da pročitaju svoj izveštaj o patologiji.

Nakon što joj je rečeno da nikada nije imala rak, Lisa je rekla da je hemioterapijski tretman odmah prekinut. I. uprkos tome što su joj laknule dobre vesti, godinu dana kasnije Lisa se i dalje se oseća ljutom zbog onoga kroz šta su ona i njena porodica prošli.

- Finansijski još uvek plaćamo medicinske račune. Rak je skup i nisam mogla da odbacim nijedan moj račun. Emocionalna trauma takođe. Bilo je to veoma mračno vreme. Pisala sam oproštajna pisma i pisma unucima koje nikada neću videti i svadbama na kojima nikada neću prisustvovati. I dalje sam izgledala kao da imam rak. Bila sam hrabra, ali nisam izgledala dobro. Bio je to svakodnevni podsetnik da je to nešto što smo svi preživeli. Godinu dana od onoga što mi se dogodilo, i dalje sam ljuta. Uništili su mi zdravlje i moja unutrašnjost je "kuvana". Žalim za svojom decom što su u životu morali da prođu kroz nešto ovakvo kada su mislili da će izgubiti majku. Ne mogu im ovo oduzeti. Znam da na papiru izgleda kao samo nekoliko meseci mog života, ali osećala sam se kao da je to ceo život - zaključuje Lisa svoju priču.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jovana ima retku bolest zbog koje joj otiče svaki organ u telu: Dijagnozu je čekala 20 godina

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje