• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li su sve kalorije jednake: Koliko vrsta hrane određuje kvalitet našeg zalogaja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dugo smo mislili da, ako unesemo različite vrste hrane, koje imaju istu kalorijsku vrednost, taj unos će imati jednake posledice na to da li ćemo dobijati ili gubiti kilograme

  • 0
Slatkisi, Krofna, dijeta, lezanje, odmor Foto: Shutterstock

Dugo smo smatrali da je svaka kalorija koju unosimo hranom jednaka. Drugim rečima, ako unesemo različite vrste hrane, koje imaju istu kalorijsku vrednost, taj unos će imati jednake posledice na to da li ćemo dobijati ili gubiti kilograme. Jer sve je u energiji.

Da bismo preživeli, moramo da trošimo neku energiju za održavanje fizioloških procesa u našem telu (rad srca, mozga, disanje…) i nju dobijamo sagorevanjem hranljivih materija u ćelijama. S druge strane, izvor energije je uvek hrana, odnosno kada je ne unosimo dovoljno, onda su to energetske rezervi, odnosno masno tkivo. Naravno, hrana ima i svoju nutritivnu vrednost – vitamine, minerale, ali ovde govorimo samo o energetskoj vrednosti.

Najnovija studija govori da nije svaka kalorija jednaka (u energetskom smislu), odnosno da njena energetska vrednost zavisi od vrste hrane iz koje je dobijamo. Šta to praktično znači?

Mi znamo da se u našem gastrointestinalnom traktu nalaze trilioni različitih bakterija, gljivica i drugih mikroogranizama. Oni imaju izuzetno značajnu ulogu u kontroli varenja, sastavni su deo u našeg imunog sistema i važni su za naše zdravlje. Kada uzimamo hranu, koliko ćemo kalorija uneti, zavisi, između ostalog, i od toga gde se resorpcija hrane odvija. Zamislimo da uzimamo brzu, visoko obrađenu hranu čija je kalorijska vrednost 1.000 kcal.

Više o ovome pročitajte na "Vitality.rs".

(Ona.rs /Vitality.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jovana ima retku bolest zbog koje joj otiče svaki organ u telu: Dijagnozu je čekala 20 godina

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje