Tradicionalna japanska dijeta ima različite benefite i bazira se na umami ukusu: Evo kako je ispratiti
Tradicionalna japanska dijeta je ishrana zasnovana na hrani bogatoj ribom, morskim plodovima i biljnom hranom sa minimalnim količinama životinjskih proteina, dodatih šećera i masti. Zasnovana je na tradicionalnoj japanskoj kuhinji, poznatoj i kao "vašoku", koja se sastoji od malih jela od jednostavnih, svežih i sezonskih sastojaka.
Ovaj obrazac ishrane je bogat hranljivim materijama i može pružiti brojne zdravstvene prednosti, uključujući poboljšani gubitak težine, varenje i opšte zdravlje.
Tradicionalna japanska ishrana sastoji se od vrlo malo obrađenih, sezonskih namirnica i ističe prirodne i sirove ukuse jela, bez previše začina i soseva. U suprotnosti je sa modernom japanskom kuhinjom, koja ima jake zapadnjačke i kineske uticaje i uključuje veće količine životinjskih proteina i prerađene hrane, piše "HealthLine".
Za nju je karakterističan umami, prijatan ukus, koji je jedan od pet osnovnih ukusa, zajedno sa slatkim, kiselim, gorkim, i slanim. Umami je pozajmljena reč iz japanskog, sa značenjem „prijatan ukus”.
Kako ispratiti dijetu
Osnovna hrana: pirinač spremljen na pari, ramen ili udon rezanci
Supa: obično miso-supa napravljena od morskih algi, školjki ili tofua i povrća u fermentisanom temeljcu od soje - iako su supe od povrća ili rezanci druge popularne opcije
Glavno jelo: riba, morski plodovi, tofu ili nato sa opcionim malim količinama mesa, živine ili jaja
Prilozi: povrće (sirovo, pareno, kuvano, dinstano, grilovano ili kiselo), divlje biljke, morske alge i sirovo ili kiselo voće.
Od pića se, pored vode, preporučuje zeleni čaj, koji možete spremiti topao ili hladan.
Plan ishrane za tri dana:
Prvi dan:
- Doručak: miso supa, pirinač na pari, nato i salata od morskih algi
- Ručak: soba rezanci u bujonu na bazi dašija, tunjevina na žaru, salata od kelja i kuvano povrće
- Večera: supa od udon rezanaca, riblji fileti, edamame i povrće marinirano u sirćetu
Drugi dan:
- Doručak: miso supa, pirinač na pari, omlet, suva pastrmka i kiselo voće
- Ručak: supa od školjki, loptice od pirinča umotane u alge, marinirani tofu i salata od kuvanog povrća
- Večera: miso supa, suši, salata od morskih algi, edamame i kiseli đumbir
Treći dan:
- Doručak: supa od udon-rezanaca, kuvano jaje, škampi i kiselo povrće
- Ručak: supa od šitaki-pečuraka, pirinčane loptice i povrće kuvano na pari
- Večera: miso supa, pirinač na pari, tempura od povrća i sašimi od lososa ili tunjevine
Šta izbegavati od hrane:
Mlečni proizvodi: puter, mleko, sir, jogurt, sladoled, itd.
Crveno meso i živina: govedina, svinjetina, piletina, patka itd.
Jaja: kuvana, pržena, kao omlet itd.
Višak masti, ulja i soseva: margarin, ulja za kuvanje, prelivi, sosovi bogati masnoćama itd.
Peciva: hleb, pita, tortilje, kroasani, pita, kolačići, mafini itd.
Prerađena ili slatka hrana: žitarice za doručak, granola pločice, slatkiši, bezalkoholna pića, itd.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Budite fit sa Mirom: 3 vežbe za bedra
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.