• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Devojčica dobila dijagnozu koja joj je promenila život nakon što je tata uočio alarmantan problem u njenom oku

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sofiji je dijagnostikovana retka distrofija mrežnjače kada je imala samo šest meseci

  • 0

Porodica je ostala slomljenog srca nakon što je njihovoj devojčici dijagnostifikovano retko i neizlečivo stanje oka.

Vilijam i Debi Oviat prvi put su primetili da nešto nije u redu sa vidom njihove ćerke Sofi kada je nije mogla da prati predmete pogledom, i imala neobično "njihanje" u očima.

Sa samo šest meseci, Sofi je dijagnostikovana distrofija mrežnjače, genetski poremećaj koji utiče na ćelije retine osetljive na svetlost i izuzetna je retkost kod dece.

- Prvi sastanak sa konsultantom je bio srceparajući, jer su nam preneli poražavajuće vesti da Sofi ima oštećenje vida i da ništa ne mogu da urade, jer nikakav tretman ne bi pomogao njenim očima - priseća se otac za "Mirror".

Porodici je bilo veoma teško da se suoče da dijagnozom tako male bebe

- Bilo je izuzetno teško prihvatiti ovu vest koja će joj promeniti život u tako ranoj dobi. Bilo je to tako emotivno, zbunjujuće vreme, Sofi je bila samo tipična, srećna beba pa je bilo teško shvatiti zašto joj se to dešava. A nakon toga samo smo bili prepušteni sami sebi, jer nakon što smo dobili informacije od lekara, nije nam ponuđena pomoć šta da radimo dalje -  prenosi zabrinuti otac. .

Zato su se obratili raznim dobrotvornim organizacijama da pokušaju da izgradimo odnose i bolje razumeju sa čime se suočavaju i šta mogu da urade da pomognu Sofie.

Vilijam i Debi su se obratili Sight Scotland-u za podršku, a i u znak zahvalnosti, Vilijam je odlučio da istrči maraton u Edinburgu kako bi prikupio sredstva za dobrotvorne svrhe.

- Otkrivanje da vaše dete ima oštećenje vida je srceparajuće i može izazvati vrtlog emocija. Zato smo veoma zahvalni što smo imali "Sight Scotland" da nam pomogne i podrži. U nedelju 26. maja, trčaću 41 kilometar na Edinburškom maratonu kako bi prikupili sredstva za i podržali decu poput Sofie koja su slabovida, slepa ili pate od gubitka vida - najavljuje Vilijam.

Porodica je zahvalna ovoj organizaciji jer, kako ističu, emocionalna podrška je bila toliko važna.

- Samo da imamo nekoga sa kim da razgovaramo, ko razume kroz šta prolazimo, to je bilo neprocenjivo. Mi smo u klubu u kojoj nismo želeli da budemo, ali smo sada tako ponosni što smo u tome, bilo da se radi o putokazima, slušanju, podršci ili političkom delu grupe koja nam daje "glas". Oni su uvek tu da odgovore na naša pitanja i popune praznine. Nema šanse da bismo se osećali tako snažno da nije bilo ove organizacije - ističe otac.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Šta su poremećaji školskih veština kod dece i kako da ih roditelji ne pomešaju sa lenjošću?!

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje