Vreme čitanja: oko 1 min.

Alergije, vremenske oscilacije, stres: Doktorka savetuje kako se izboriti sa ovim negativnim pojavama

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dr Biserka Obradović u emisiji "Zdravo sa Ivanom" otkriva sve mehanizme odbrane štetih uticaja

  • 0

Kijavica, kašalj, gušenje, curenje iz nosa, suzne oči, samo su neki od simptoma alergijskih reakcija. Respiratorne infekcije i dalje kruže, a bliži nam se i letnji period kada prete i stomačni virusi. O ovim i drugim temama u emisiji "Zdravo sa Ivanom", govorila je dr Biserka Obradović, specijalista opšte medicine.

- Ove godine je naglo došlo do otopljenja, temperatura je naglo skočila umesto jednog do dva cvetanja, imali smo osam i više cvetanja. U periodu mart-maj mi imamo negde oko 26 različitih vrsta cvetanja, na koje je većina alergična, i sada se sve to pojavilo odjednom. Umesto 60 polenovih zrnaca koliko je normalno na jedan metar kvadratni, mi imamo više od 500 polenovih zrnaca. Mnogo je alergičnih, sve ih je više, objašnjava dr Obradović.

Imunitet je slabiji, postali smo osetljiviji, objašnjava doktorka, i ističe da treba raditi na jačanju imuniteta.

- Za dobar imunitet potrebno je da vodimo zdrav život. Zdrav život podrazumava, pre svega, dobar san koji traje od šest do osam sati, kao i fizičku aktivnost. Ne smemo preskakati obroke, treba jesti zdravu i izbalansiranu hranu, uključujući i voće i povrće. Voće, recimo, treba jesti između 16 i 18, objasnila je doktorka u emisiji "Zdravo sa Ivanom".

Kada je imunitet slabiji, onda se bolesti lakše nadovezuju, istakla je ona.

- Takođe, i vremenske oscilacije loše utiču na ljude, pa je potrebno ne preskakati terapiju, što se posebno odnosi na hronične bolesnike, objasnila je dr Obradović.

Emisiju možete pogledati na početka teksta.

(Telegraf.rs, Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA