• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Konzumiranje alkohola na plaži može da bude veoma rizično: Stručnjaci upozoravaju na dehidrataciju i utapanje

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako da ostanete bezbedni dok pijete na moru, reci, bazenu ili jezeru ovog leta

  • 0
Plaža, zabava, piće FOTO: Shutterstock

Za mnoge je idealno leto provod pored na plaži, odnosno na vodi, bilo da se radi o moru, reci, bazenu ili jezeru. To su ujedno i mesta gde je često prateća aktivnost i konzumacija alkoholnih pića, od špricera, preko piva do savršenih koktela sa ukrasnim sićušnim kišobranom.

Ali dok žurka pored bazena ili pijuckanje margarite sa nožnim prstima zabijenim u pesku može da zvuči zabavno, konzumiranje alkohola u blizini vode i pod žarkim suncem nosi neke ozbiljne i stvarne bezbednosne rizike.

Evo šta, prema pisanju "Yahoo Life", zdravstveni stručnjaci žele da znate o izbegavanju dehidracije, toplotnih udara i drugih nezgoda koje su česte u ovim situacijama.

Plaža, zabava FOTO: Shutterstock

Ozbiljno shvatite bezbednost u blizini vode

Ako pijete, trebalo bi da budete posebno oprezni oko bazena, jezera i mora.

- Alkohol narušava rasuđivanje, koordinaciju i vreme reakcije, čineći aktivnosti poput plivanja ili vožnje čamcem mnogo rizičnijim - ističe dr Šošana Ungerlejder i dodaje:

- Rizici od utapanja značajno se povećavaju sa konzumacijom alkohola jer je sposobnost osobe da proceni svoju snagu plivanja i dubinu vode i struje narušena. Da biste ostali bezbedni u blizini vode, izbegavajte plivanje nakon konzumiranja alkohola.

Takođe bi trebalo da budete oprezni sa alkoholom kada birate da li ćete ići na čamac ili ne.

- Zakoni se razlikuju u zavisnosti od lokacije, ali je nelegalno voziti čamac dok pijete. Slično vožnji u automobilu, nikada ne bi trebalo da se vozite sa nekim ko pije ili je nedavno pio - nadovezuje se specijalista za bolesti zavisnosti dr Ketrin Hok, nadovezujući se na informaciju prema američkog Nacionalnog instituta za zloupotrebu alkohola i alkoholizam, u kojem se navodi da 60 procenata smrtnih slučajeva u čamcima uključuje alkohol.

Ali takođe je rizično biti i putnik na brodu koji je pio, dodaje dr Dejvid Dejhimi, specijalista za medicinu zavisnosti i anesteziolog.

- Često na čamcima ima pijanih putnika za koje je veća verovatnoća da će se povrediti ili pasti preko palube i udaviti se - objašnjava stručnjak.

Sprečite dehidrataciju kada pijete na suncu

Jedan od najvećih problema sa pićem tokom leta, posebno na intenzivnom suncu, jeste dehidratacija. Ungerleider kaže da, kada temperature porastu, naša tela prirodno rade više na tome da regulišu toplotu znojenjem. A pošto je alkohol diuretik – to znači da on dodatno uzrokuje da naša tela brže izbacuju tečnost – što znači možemo brže i da doživimo dehidraciju kada pijemo.

- Dehidratacija može da pogorša efekte toplote na telo, povećavajući verovatnoću toplotne iscrpljenosti ili toplotnog udara - kaže ona: - Simptomi ovih stanja uključuju vrtoglavicu, glavobolju i nesvesticu, koji su opasniji kada ste daleko od hitne medicinske pomoći.

Dr Deihimi, preporučuje sledeće korake svima koji konzumiraju alkohol dok su na suncu:

  • Hidrirajte se bezalkoholnim pićima i vodom pre konzumiranja alkohola.
  • Razblažite alkoholna pića sokom ili vodom i/ili pijte pića sa nižim sadržajem alkohola.
  • Pijte vodu, sportska pića, sok itd., između svakog alkoholnog pića.
  • Jedite obilan obrok pre pijenja i nastavite da jedete tokom dana. Hrana usporava apsorpciju alkohola i intoksikaciju.
  • Potražite zasenjena mesta i ostanite rashlađeni koliko god je to moguće. Često iznova nanosite kremu za sunčanje.

Pratite koliko pijete

Nekada može da vam bude teško da procenite koliko ste alkohola konzumirali, pogotovo ako stalno dosipate hladnu margaritu ili zamenjujete poluprazno mlako pivo sa svežim iz frižidera.

Hokova napominje da se ne preporučuje više od dva pića dnevno za muškarce i jedno za žene, što je uglavnom zasnovano na polnim razlikama u metabolizmu. Takođe, ispijanje pet ili više standardnih pića (za muškarce) ili četiri ili više (za žene) u rasponu od dva sata - smatra se opijanjem.

- Trebalo bi da budete svesni broja pića koje pijete, jer možete lako da izgubite pojam o broju pića ako ste napolju tokom dužeg vremenskog perioda - zaključuje Hokova.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Najlepša plaža u Sremskoj Mitrovici, jedna od najuređenijih u Srbiji

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje