• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

U 22. godini joj je slučajno otkriven rak kože koji se proširio na mozak: Nagrađena je najvećim blagoslovom

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Njen slučaj spada u tri procenta retkog oblika raka kože

  • 0
Mariena Brauning Printskrin: instagram.com/marienabrowning

Kada je imala 22 godine, Mariena Brauning saznala je da joj sledi borba sa melanomom, poznatiji i kao rak kože. Naime, Mariena gotovo nema nijedan vidljivi mladež na telu, niti je ikada išla u solarijum, ali upozorava ljude koji se odreknu svakodnevne upotrebe kreme za sunčanje.

- Sada, kada znam koliko melanom i njegov tretman mogu biti loši i intenzivni, ja sam veliki zagovornik zaštite od sunca, upotrebe kreme za sunčanje i godišnjih kontrola kože kod dermatologa, iako se moj melanom nije pokazao na "tradicionalni" način - započela je ona.

Melanom je vrsta raka kože koja pogađa ćelije u koži koje proizvode pigment i koži daje preplanulu ili smeđu boju. Ljudi najčešće saznaju da imaju rak kože kada se na koži razvije tačka čudnog izgleda ili kada mladež koji su ranije imali počinje da menja oblik, boju ili veličinu.

Međutim, Mariena je jedan od tri procenta pacijenata sa rakom kože koji nemaju ništa što bi lekari mogli da koriste da identifikuju rak kože. Kada se rano otkrije, melanom se lako leči. Ali u njenom slučaju, rak se proširio na njene limne čvorove, zbog čega su ga lekari prvi put pronašli kao kvrgu na njenoj nozi 2018. godine.

Prvo su joj dijagnostikovali rak u trećem stadijumu, što je pokazatelj da se rak samo širio. Pokušala je da se pridruži kliničkom ispitivanju u nadi da bi to moglo funkcionisati brže od drugih tretmana. Neposredno pre nego što je trebalo da počne eksperimentalno lečenje, njeni lekari su odložili da bi proverili novu izraslinu na njenom stomaku. Ovo odlaganje donelo je i loše vesti - novi rast na njenom stomaku bio je kancerogen, što je zvanično značilo da ima rak u četvrtom stadijumu. To je drastično smanjilo njene šanse preživljavanja - otprilike osam od deset pacijenata kojima je dijagnostikovan melanom četvrte faze umire u roku od pet godina. Četiri dana nakon svoje nove dijagnoze, imala je operaciju da joj uklone sve limfne čvorove u levoj preponi, kvržicu u stomaku i kvržicu na vratu.

Mariena Brauning Printskrin: instagram.com/marienabrowning

U novembru 2018. započela je oralnu hemioterapiju - koja je uključivala uzimanje 18 tableta dnevno tokom devet meseci. Nekoliko meseci kasnije, kada je išala u toalet, mokrila je samo krv i to je nazivala "prizoro kao sa scene ubistva". Zbog toga se često onesvešćivala, ali se ispostavilo se da je dobila ozbiljnu bakterijsku infekciju koja je zahvatila celo debelo crevo.

-  Nemam čak ni reči da iskažem koliko je to bilo stresno i zastrašujuće vreme - prisetila se ona.

Oporavila se od infekcije, ali je u oktobru 2019. otkrila da joj se rak proširio na mozak. Tako da je morala na terapiju zračenjem. Nakon toga, dobila je steroidnu terapiju koja joj je poremetila hormone, pa se seća da je stalno bila gladna i emotivna, ali je dobila i alarmantne probleme sa jetrom zbog kojih su joj oči vrlo požutele.

Konačno, u februaru 2020. godine, dobila je vest da njeni lekari nisu pronašli ni trag tumora na njenim skenerima. Potpuno je prekinula lečenje u oktobru 2021. godine. Od ove vesti, nastavila je sa svojim životom, konačno se vratila na neke stvari na koje je ciljala pre dijagnoze. U junu 2023. ona i njen muž dobili su devojčicu po imenu Kija.

Kija je bila "apsolutni blagoslov" za Marienu, naročito jer pacijentima koji su skoro izlečeni od raka, vrlo teško zatrudne.

Tokom svega toga, ona je zadržala pozitivan stav i želi da iskoristi ono što je naučila da pomogne u širenju svesti o melanomu kod drugih mladih ljudi.

- I dalje bih više od svega volela da širim svest o melanomu i da pomognem ženama da znaju da je, iako se ponekad vaš svet preokrene naglavačke, još uvek moguće pronaći sreću. I, kao što moj deda uvek kaže: "Nastavite da se smejete", čak i kada vam se čini da život nije fer ili da ste tako daleko iza svih ostalih - govori ona, piše "DailyMail".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zdravo sa Ivanom: Rak grlića materice je izlečiv, dok rak jajnika predstavlja najopasniju bolest!

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje