• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dr Obradović daje detaljne savete za tropske vrućine: Od enterijera, napitaka i garderobe do opasnih lokacija

N. K.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nije rešenje ni u ledenim napicima

  • 0
toplotni udar vrucina leto lepeza Foto: Shutterstock

Leto je, sudeći po temperaturama, već počelo, a u narednom periodu nam slede "tropske vrućine". Na koji način se možemo rashladiti i pravilno zaštititi od sunca, pitala sam svoju sagovornicu Biserku Obradović, doktorku opšte prakse.

Kakvi su rizici i koje mere treba preduzeti?

- Većina ljudi ne može da se sakrije od vrućine jer svakodnevne obaveze ni jako sunce ne može da zaustavi. Na velikim vrućinama su prvi na udaru krvni sudovi jer se šire, a posledica toga je pad krvnog pritiska, što može biti prečica za infarkt i šlog. Zato, nastojte da ne boravite na suncu u najtoplijem delu dana, između 11 i 17 časova. Ukoliko, ipak, ne možete da priuštite ostanak kod kuće u to vreme, obavezno sa sobom uvek nosite flašicu vode.

- Važno je zaštititi se od sunčanice i UV zračenja tako što ćete pre svakog izlaska naneti kremu sa zaštitnim faktorom, nositi šešir sa širokim obodom ili kačket i naočare za sunce. Trebalo bi izbegavati alkohol, energetska i slatka pića, kao i sve napitke na bazi kofeina. Znamo da je kafa omiljeni napitak većini, ali je jak diuretik, podstiče izlučivanje tečnosti iz organizma, pa ako preterate sa ispijanjem u vrelim letnjim danima, može doći do dehidratacije. Previše rashlađeni napici sa ledom, takođe, nisu dobro rešenje - savetuje doktorica Obradović.

sunčanje Foto: Shutterstock

Za kakvu garderobu treba da se opredelimo?

- Sigurno da ćemo tokom leta birati laganiju garderobu, ali treba znati da su neki materijali pogodniji od drugih. Prirodni materijali poput lana i pamuka svetlih boja najbolje reflektuju sunčeve zrake i omogućavaju da koža slobodno diše. Takođe, važno je da odeća bude udobna, jer uska odeća ometa cirkulaciju. Pokušajte da izbegnete tkanine od teksasa, poliestera i sintetičkih materijala.

A šta je sa enterijerom?

- Ukoliko nemate klimu u svom domu, rashladite stan otvaranjem prozora tokom noći, a prepodne spustite zavese i roletne i zatvorite prozore do nekih 18 sati, a i kasnije ako su vam prozori na sunačnoj strani. Ventilatori su veoma korisni jer isušuju znoj sa kože, zbog čega se ona brže hladi. Efekat će biti potpun ako ispred ventilatora namestite posudu s hladnom vodom ili kesu sa ledom. Praktični su jer troše manje struje od klime, a mogu se rashlađivati i samo delovi kuće koji se koriste.

- S korišćenjem klima-uređaja treba postupati oprezno, idealna temperatura unutrašnjeg prostora po pravilu je sedam ili osam stepeni niža od spoljašnje temperature - naglašava doktorica Biljana Obradović.

klima uređaj, grejanje hlađenje, Struja štednja struje Foto: Shutterstock

Ona dodaje i da "češće menjanje posteljine takođe pomaže jer osvežava i da, ukoliko možemo, koristimo pamučnu posteljinu jer upija znoj i duže ostaje sveža". Jastuci punjeni heljdom se teže zagrevaju.

Doktorka nas takođe savetuje da ne uzimamo tablete soli, osim ako nam lekar to ne savetuje, da izbegavamo nagle prelaze iz vrelih prostorija u hladne i obrnuto, kao i zagušljive, zadimljene prostorije sa previše ljudi.

Dodatan oprez

Dr Obradović ističe da i u hladovini možemo izgoreti jer voda, pesak i beton reflektuju UV zrake, a da ukoliko smo predugo na asfaltu možemo dobiti "posredan toplotni udar".

- Vodite računa i obratite pažnju na bebe, decu, starije i hronične bolesnike ukoliko su sa vama u društvu. Nikada nikog ne ostavljajte u zaključano parkirano vozilo – to važi i za decu i kućne ljubimce. Tokom vrelih dana ne šetajte sa malom decom pored glavnih saobraćajnica – pored velikih vrućina, ugljen monoksid može dodatno ugroziti zdravlje - objasnila je.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ove tri opcije na klima uređajima će vam olakšati život

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje