• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sa 136 "spala" je na 63 kilograma: Jedna stvar je Lusi najviše pomogla, a "koristimo" je svaki dan

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Promenom načina života, uspela je da se "oslobodi" i dijabetesa tipa 2

  • 0
gojenje, salo, stomak, višak kilograma, menopauza Foto: Shutterstock

Lisa Dav je mama troje dece ali i pre nego što se ostvarila u ulozi majke, ona je vodila bitku sa viškom kilograma. Borila se sa emocionalnim prejedanjem i dijabetesom tipa 2 pre nego što je konačno uzela stvar u svoje ruke i uspela da izgubi višak kilograma.

Naime, ona je izgubila čak 72 kilograma kada je konačno prepoznala potrebu da prioritet da svom zdravlju. Ona je promenila ishranu, počela je da vežba i odbacila je nezdrave navike.

Kako je sve počelo?

Zbog prirode posla u tehnološkoj firmi, Lisa je često išla u restorane na ručkove i tu je uvek znala da preduhitri društvo govoreći da im treba sto, a ne barski sto ili šank. Sve zbog toga što ju je sramota ako ne bude mogla da stane za šank. Nije išla na predstave jer nije mogla da stane u stolicu, nikad nije farbala nokte na nogama jer nije mogla da se savije. Pravdala se Lisa da je gojazna jer je pod stresom, ima zahtevnu karijeru i juri okolo za troje dece i da je razumljivo što jede brzu hranu.

Ostala je šokirana kada je stala na vagu koja joj je pokazala poražavajuću brojku - čak 136 kilograma, piše "Insider".

Uzela je stvari u svoje ruke i prvo počela da ide u kratke šetnje kako bi se oslobodila stresa. Interesantno je da svi idemo šetamo - do autobuske stanice, po marketu kada smo u nabavci ili kada idemo u toalet. Svi "koristimo" noge svaki dan, samo je potrebno da tu rutinu produžimo, da uposlimo sebe da svaki dan makar po koji minut produžavamo šetnje. Makar to bilo i po kraju u kom živimo.

Vežbanje nije uopšte bilo u njenoj rutini jer je po ceo dan sedela. Pre skoro deceniju i po joj je dijagnostikovan dijabetes tip 2 što ju je nateralo da na svaka tri meseca ide kod endokrinologa. Upravo ju je doktorka savetovala da smrša i Lusi je iznova i iznova pokušavala, ali rezultata nije bilo.

Tokom korone, pošto je radila od kuće, bila je u depresiji što ne izlazi iz kuće. Tako je počela da ide u kratke šetnje. I nije bilo planirano, samo je htela da se reši stresa. U januaru 2021. godine je rešila da je zaista dosta i da neće da dozvoli sebi da se dodatno goji.

Instalirala je aplikaciju koja joj je pomogla da prati svoje kretanje ali i da izračuna koliko treba kilograma da izgubi prema njenoj visini, starosti, polu ali i trenutnoj težini. Kada god je bila gladna, trudila se da jede hranu koja bi joj u tabelu u aplikaciji imala nula bodova, poput voća ili jaja.

Ipak, dozvolila je sebi izuzetke u vidu slatkiša kada izađe sa prijateljima, a ubrzo je počela da ide na zumbu. Osim što joj je bilo zabavno, osećala je da se "topi". Vežbala je ali nije bila u teretani, zato joj se i dopadalo.

Već 2022. godine, saznala je da više ne boluje od dijabetesa i otarasila se četiri leka koja je pila, što joj je mnogo olakšalo zdrav život.

Njena težina je pala na 63,5 kilograma, i smanjila je konfekcijski broj. Njen savet je da svako može da prestane da traži izgovore i da je svaki dan prilika da uradite nešto za svoje zdravlje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kućni trening za ravan stomak: Vežbajte sa Larom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje